Újra az Alkotmánybíróságra megy a kvótareferendum miatt Szanyi

Szanyi Tibor
Szanyi Tibor, MSZP
Vágólapra másolva!
Alkotmányjogi panasszal fordult a szocialista Szanyi Tibor az Alkotmánybírósághoz a kvótareferendummal kapcsolatos május 3-ai kúriai döntés miatt.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti képviselő hétfőn Budapesten a panasz benyújtása után tartott sajtótájékoztatón azzal érvelt, hogy a kormány által kezdeményezett népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket.

Szanyi Tibor, MSZP Fotó: Bielik István - Origo

Szanyi Tibor szerint a kérdés a költségvetést is érinti. Ezt azzal magyarázta, hogy ha Magyarország nem fogadja be a menekülteket, akkor menekültenként közel 79 millió forintot lesz köteles fizetni. Hozzátette: ez 1294 fővel számolva 102 milliárd forintot jelent.

Ha másként nem megy, Strasbourghoz fordul

Emlékeztetett arra, hogy korábban már fordult az ügyben az Alkotmánybírósághoz, felülvizsgálati kérelmét a testület azonban elutasította. Szanyi Tibor előző panaszában a népszavazás kiírását elrendelő május 10-ei országgyűlési határozatot támadta meg, az Ab június 21-én utasította el.

Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy ha az államfő panasza elbírálása előtt kiírja a referendumot, akkor a strasbourgi testületekhez fordul.

Megágyaznának a Huxitnak?

Szanyi Tibor úgy látja, hogy Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő meg akarnak ágyazni "a Huxitnak", a magyar kilépésnek, illetve egy arról szóló népszavazásnak. Ez politikai bűncselekmény Magyarország népével szemben - mondta.

Beszélt arról is, hogy társadalmi vitát lát szükségesnek Magyarország európai uniós tagságáról, az EU fő céljáról, az egyre szorosabb egységről.

A Kúria május 3-án hagyta jóvá a Nemzeti Választási Bizottság kvótareferendumot hitelesítő határozatát.

KDNP: a szocialisták végre akarják hajtani Brüsszel terveit

A Fidesz-KDNP szerint a szocialisták mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a kényszerbetelepítés elleni népszavazást.

Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő úgy reagált: a baloldal nem hajlandó meghallani az emberek hangját, egyre több bevándorlót akar behozni az országba, és "végre akarja hajtani Brüsszel kényszerbetelepítési terveit".

Emlékeztetett, hogy a népszavazási kezdeményezést többször is megtámadták már baloldali politikusok, köztük Szanyi Tibor is. "Ugyanő korábban azt is követelte Brüsszeltől, hogy alkalmazza a 7. cikkelyt Magyarország ellen, ami a legdurvább szankciója az Európai Uniónak, a szavazati jog és a fejlesztési források megvonása" - tette hozzá.

A kereszténydemokrata politikus szerint a szocialisták bevándorláspártiak, és "Soros Györgyhöz hasonlóan a brüsszeli bevándorláspolitikát támogatják".

Ezzel szemben a Fidesz-KDNP álláspontja az, hogy nem Brüsszelnek, hanem a magyar embereknek kell eldönteniük, kivel akarnak együtt élni és kivel nem - mondta a képviselő, hangsúlyozva: "nem engedhető meg, hogy Brüsszel a fejünk fölött döntse el ezeket a fontos kérdéseket". Szerinte a Brüsszel által tervezett állandó elosztási mechanizmus továbbra is meghívót jelent bevándorlók millióinak.

A kényszerbetelepítést ezért meg kell akadályozni, Brüsszelt meg kell állítani - összegezte a Fidesz-KDNP véleményét Hollik István.