Vágólapra másolva!
Felhők szállnak az ország fölé. Csökken a benzin, emelkedik a gázolaj ára. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Változékony időnk lesz

Kedden a sok napsütés mellett nyugat, északnyugat felől fátyolfelhőzet húzódik térségünk fölé – írja a Köpönyeg.hu. Záporra kicsi az esély. A déli, délnyugati szél néha megélénkül. Reggel 10–15, délután 25–30 fok között alakulhat a hőmérséklet. Front nem lesz felettünk. A közlekedés időjárási feltételei jók lesznek.

Szerdán északnyugat felől hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét, amely hatására átmenetileg megnövekszik a felhőzet. Délnyugaton és északkeleten szórványosan, máshol csak elvétve lehet zápor, zivatar. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá is fokozódik. 27 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Csütörtökön gyengén fátyolfelhős, nagyrészt napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. Délutánig még megerősödhet a szél, majd mérséklődik a légmozgás. Ismét felfrissül a levegő: 22–27 fok közötti értékeket mérhetünk.

Péntek estig többórás ragyogó napsütésre számíthatunk, csapadék nélkül. Csak estétől nyugaton fordulhat elő zápor, zivatar. 26 és 31 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Szombaton a nap első felében változóan felhős lesz az ég, és elszórtan záporok is előfordulnak. Délután csökken a felhőzet, naposra fordul az idő. 24 és 29 fok között alakul a csúcsérték.

Vasárnapon napsütés csak kevés fátyolfelhő zavarja majd. 30 fok köré melegedhet a levegő, visszatérhet az igazi strandidő.

Csökken a benzin, emelkedik a gázolaj ára

Csökkenti bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolajét 2 forinttal emeli.

A benzin átlagára így 339-340 forintra csökken, a gázolajé 341-342 forintra nő.

A benzin ára legutóbb múlt szerdán változott, akkor 5 forinttal nőtt az átlagár, a gázolajé nem változott. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15–25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Boldog névnapot

Július 5. az év 187. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 179 nap van hátra.

Ma az Emeséket kell köszönteni.

Az Emese régi magyar női név, jelentése: anyácska. Ma Sarolta, Lotti, Antal, Anton, Antos, Cipora, Cippóra, Cipriána, Ciprienn, Cirilla, Metód, Sarolt, Toni, Viliam, Vilmos, Zoé, Zója nap is van.

Franciaország annektálja Algériát

  • 1830. július 5-én Franciaország annektálja Algériát. Rövid ostrom után a francia csapatok beveszik Algírt, és folytatják előrenyomulásukat a környező területeken. A franciák - a gyarmatosítási célokon túl - azért támadták meg Algériát, hogy az onnan kiinduló tengeri kalózkodásnak véget vessenek. Az expedícióhoz jó alkalmat szolgáltatott az algíri bej, Husszein és az ottani francia konzul között kirobbant vita két algériai kereskedő gazdasági követelései ügyében, akik korábban búzát szállítottak Franciaországnak. Husszein megütötte a francia diplomatát egy légycsapóval, mire X. Károly francia király elrendelte a bevonulást. Algír kikötőváros francia megszállásával, 1830-ban kezdetét veszi Franciaország gyarmati uralmának kiépítése Algériában. A franciák és a felkelő berber törzsek között harcok 1847-ig tartanak. Csak ezután indul meg a francia telepesek bevándorlási hulláma Algériába.

E heti mozipremierek

  • Csontok és skalpok
  • Az ember akit Ovének hívnak
  • A messzi Észak
  • Mike és Dave esküvőhöz csajt keres