Vágólapra másolva!
27 fokos, felhős napunk lesz. Csökken a benzin, emelkedik a gázolaj ára. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Változékony időnk lesz

Szerdán északnyugat felől hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét, amely hatására átmenetileg megnövekszik a felhőzet - írja a Köpönyeg.hu. Délnyugaton és északkeleten szórványosan, máshol csak elvétve lehet zápor, zivatar. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá is fokozódik. 27 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Csütörtökön gyengén fátyolfelhős, nagyrészt napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. Délutánig még megerősödhet a szél, majd mérséklődik a légmozgás. Ismét felfrissül a levegő: 22–27 fok közötti értékeket mérhetünk.

Péntek estig többórás ragyogó napsütésre számíthatunk, csapadék nélkül. Csak estétől nyugaton fordulhat elő zápor, zivatar. 26 és 31 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Szombaton a nap első felében változóan felhős lesz az ég, és elszórtan záporok is előfordulnak. Délután csökken a felhőzet, naposra fordul az idő. 24 és 29 fok között alakul a csúcsérték.

Vasárnap a napsütés csak kevés fátyolfelhő zavarja majd. 30 fok köré melegedhet a levegő, visszatérhet az igazi strandidő.

Csökken a benzin, emelkedik a gázolaj ára

Csökkenti bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolajét 2 forinttal emeli.

A benzin átlagára így 339-340 forintra csökken, a gázolajé 341-342 forintra nő.

A benzin ára legutóbb múlt szerdán változott, akkor 5 forinttal nőtt az átlagár, a gázolajé nem változott. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15–25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Boldog névnapot

Július 6. az év 188. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 178 nap van hátra.

Ma a Csabákat kell köszönteni.

A Csaba régi magyar személynév. Egyes források szerint török eredetű lehet, és a jelentése: pásztor, kóborló, újabban az ajándék jelentése is felmerült. A török eredet ellen szólhat, hogy a név felbukkan a kora középkori eredetű magyar mondavilágban is, Csaba királyfi alakjában, akit Attila fiaként tart számon a hagyomány. A nevet a 19. században fedezték fel újra, Vörösmarty Mihály és Arany János művei nyomán lett népszerű. Egyes kutatók – és az általános iskolai tankönyvek – szerint a csaba szó megegyezik a hun eredetű csobán méltóságnévvel. Ma Atalanta, Csobád, Dominika, Dominka, Ézsaiás, Felícia, Gerváz, Izaiás, Járfás, Jávor, Jósiás, Józsiás, Mária, Metella, Miletta, Morella, Nedda, Romola, Romulusz, Ronalda, Tamás, Tankréd nap is van.

Távkapcsoló

Szerdán a foci-Eb első elődöntője, a Portugália–Wales összecsapás bizonyára sok embert fog érdekelni, a focikedvelők már jó eséllyel tudják, hogy ehhez az M4 Sportra kell kapcsolniuk. Az RTL Klub eközben nem hagyja cserben a Szulejmán rajongóit, a Viasat3 pedig egy klasszikus vígjátékot küld csatasorba, 21 órától jön a Behálózva Tom Hanksszel és Dan Aykroyddal. Az ifjú nézőket a Villámtolvaj – Percy Jackson és az olimposziak várja, a középkorúak a Facérokkal és Bridget Fonda melleivel eleveníthetik fel a kamaszkorukat az HBO2-n.

Frigy

1320. július 6-án I. Károly házasságot köt Erzsébettel, a lengyel király leányával. Ezzel a friggyel a magyar király Lengyelország irányába kívánta erősíteni a diplomáciai kapcsolatokat. Károly Róbert addigi házasságai rövid életűek voltak, előző feleségei (a történészek között vita van, hogy 2 vagy 3 volt-e neki) korán meghaltak. Erzsébet kivette a részét az ország kormányzásában is, bár férje uralkodása idején ez még nem volt annyira számottevő. A király halála után azonban igen komoly befolyásra tett szert a magyar politikai életben.

Filmpremierek

Csontok és skalpok
Az ember, akit Ovének hívnak
A messzi Észak
Mike és Dave esküvőhöz csajt keres

Zac Efron Forrás: AFP/Robyn Beck