Még több terrortámadás jöhet

Isztambul, repülőtér, merénylet
Isztambul, 2016. június 30. Zárt láncú televíziós rendszer videofelvételéről készített és a Habertürk című török újság által közreadott képen feltehetőleg a támadók mennek az isztambuli Atatürk repülőtéren 2016. június 28-án. Röviddel később három merénylő lövöldözött, majd felrobbantotta magát a légi kikötőben, és legalább negyvenegy embert megölt, kétszázharminckilencet megsebesített. (MTI/AP/Habertürk)
Vágólapra másolva!
A területi veszteségek miatt egyre nagyobb szerepet játszhatnak az Iszlám Állam stratégiájában a külföldi merényletek – ennek bizonyítéka a múlt heti, isztambuli támadás lehet. Az akciókban már a szervezet legképzettebb katonáinak számító, Oroszországból és Közép-Ázsiából származó szélsőségeseket is feláldozzák.
Vágólapra másolva!

A múlt heti, 44 halálos áldozatot követelő isztambuli merénylet mindhárom végrehajtója a közép-ázsiai térségből érkezett – nagy valószínűséggel – az Iszlám Állam kötelékébe. A török hatóságok a támadások kitervelőjeként Ahmet Csatajev csecsen terroristát azonosították. Ha ezek az információk igazak, ez

új szakasz kezdetét jelentheti a terrorszervezet nyugati világ ellen folytatott harcában

– írja hosszú elemzésében a Foreign Policy amerikai szaklap.

Az isztambuli Atatürk repülőtér a múlt heti támadás után Forrás: MTI/AP/IHA/Ismail Coskun

A területeit elvesztő terrorszervezet ugyanis – globális vonzerejének és katonái lelkesedésének fenntartása érdekében –

nem sajnálja feláldozni legjobban képzett embereit sem pusztító öngyilkos merényletek során.

Ezekben pedig egyre nagyobb szerepet játszanak az Iszlám Állam legképzettebb követőinek számító, posztszovjet térségből érkező szélsőségesek – akiknek a száma egyre nő a Közel-Keleten.

Nem tudnak mit kezdeni a radikálisaikkal

A Foreign Policy felidézi, hogy az Iszlám Állam soraiba, Nyugat-Európa és a Közel-Kelet után, az egykori szovjet utódállamokból érkezik a harmadik legtöbb katona. Kazahsztánból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból, Kirgizisztánból és Üzbegisztánból már több mint kétezren csatlakozhattak a terrorszervezethez, más becslések szerint azonban a számuk még ennél is nagyobb lehet.

A radikális iszlám régóta jelen van a térségben, és az utódállamoknak még annál is nagyobb kihívást jelent megbirkózni a problémával, mint a Szovjetuniónak. A kormányok részéről a leggyakoribb válasz a kemény fellépés, de az elnyomás hatására csak tovább bővül a radikálisok száma. Tádzsikisztánban például

13 ezer férfit köteleztek szakálluk leborotválására,

és betiltották az ország egyetlen iszlám politikai alakulatát, annak ellenére, hogy az nem hirdetett szélsőséges nézeteket. Ezek a folyamatok egyre több embert ösztönöznek az Iszlám Államhoz való csatlakozásra.

A feltételezett támadók nem sokkal a merénylet előtt Forrás: MTI/AP/Habertürk/-

Egy nemzetközi szervezet jelentése szerint Oroszország is hozzájárult a térségből érkező terroristák számának növekedéséhez. Az International Crisis Group arról ír, hogy a 2014-es téli olimpia előtt

az orosz vezetés lényegében hagyta, hogy az iszlám radikálisok távozzanak a két észak-kaukázusi köztársaságból,

Dagesztánból és Csecsenföldről. A maradókkal szemben később Oroszország határozottan lépett fel, szisztematikusan levadászva a toborzókat és a potenciális harcosokat. Az orosz hatóságok már arra készülnek inkább, hogy mi lesz, ha a távozók megpróbálnak visszaszivárogni az országba.

Az elmúlt időben – különösen azt követően, hogy Oroszország a szír elnök, Bassár el-Aszad oldalán csatlakozott az Iszlám Állam elleni harchoz – a terrorszervezet orosz nyelvű propagandatevékenysége is megerősödött.

Taktikát válthat az Iszlám Állam

Az egykori szovjet térségből érkező harcosok új kihívást jelentenek a török biztonsági erők számára is, akik eddig inkább az arab és kurd terroristákra fókuszáltak. A helyzetüket az sem teszi könnyebbé, hogy Törökországban jelentős számú Oroszországból és Közép-Ázsiából származó népesség él, akik között elvegyülhetnek a terroristák.

Az elmúlt időszakban az Iszlám Állam jelentős területeket vesztett. Az iraki kormányerők – nyugati támogatással – visszafoglalták Fallúdzsát, az Iszlám Állam által elfoglalt egyik legnagyobb várost, és orosz támogatással a szír hadsereg is ért el sikereket. Ha bebizonyosodik, hogy a múlt heti isztambuli merénylet elkövetőit valóban az Iszlám Állam küldte Törökországba, az azt jelentheti, hogy a veszteségek hatására a terrorszervezet próbálja „Isztamulba tolni a harcteret" – mondta a Foreign Policynek a CIA egykori szakértője, Patrick Skinner. Vagyis

a területek megtartása helyett előtérbe kerülhetnek az elrettentő akciók.

Iraki rendőr Fallúdzsa bevétele után Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

A posztszovjet térségből érkező radikálisok az Iszlám Állam legjobban képzett katonái közé tartoztak. A régióban ma is nagyon sok fegyver van a lakosság birtokában, és a férfiak minden államban alapos kiképzésen esnek át. Az Iszlám Állam eddigi előrenyomulása során ezek a harcosok kulcsfontosságú szerepet játszottak – a szervezet márciusban likvidált katonai vezetője például Abu Omár al-Sisáni volt, akinek a neve magyarul csak annyit jelent: Omár, a csecsen. Ha ezeket a jól képzett embereket öngyilkos merényletek végrehajtására használják, az valóban váltást jelenthet a szervezet taktikájában.

A CIA vezetője szerint a területi veszteségek nem csökkentették az Iszlám Állam külföldi merényletek végrehajtására való képességét. John Brennan szerint