Tényleg alvállalkozóként dolgoztak a tűzszerészek

Simicskó István
Budapest, 2016. július 6. Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond a véderő-, katonai és légügyi attasék éves értekezletén a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat fővárosi székházában 2016. július 6-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Valóban "alvállalkozásban" végzett a honvédség bombamentesítést egy, ezért uniós pénzt felvevő magáncégnek, amikor a hortobágyi, négy tűzszerész halálával járó robbanás bekövetkezett - ismerte el az MSZP felvetésére válaszolva a honvédelmi miniszter, de szerinte ez a normális ügymenet. A tragédia kivizsgálását független szakemberek végzik - mondta Simicskó István. 
Vágólapra másolva!

Külső, független szakértők vizsgálják a múlt pénteki hortobágyi robbanás körülményeit, okait - mondta a honvédelmi miniszter, aki közölte azt is: a vizsgálat lefolytatására 30 nap áll rendelkezésre. Simicskó István emlékezetett, hogy a héten részt vett a tűzszerészek állománygyűlésén, és találkozott az áldozatok hozzátartozóival is, akiknek megígérte, hogy minden segítséget megkapnak.

Simicskó István honvédelmi miniszter független vizsgálatot emlegetett Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Simicskó István azt is elmondta, hogy amikor Benkő Tibor vezérkari főnökkel a kórházban meglátogatták a baleset egyetlen túlélőjét, a súlyosan megsérült Tóth Péter főtörzsőrmestert,

a katona azt mondta: annyi esélye volt az életben maradásra, mint arra, hogy a bomba felrobban: "semmi".

A miniszter szerint a profi tűzszerészek mindent megtettek, hogy hatástalanítsák a bombát.

Valóban alvállalkozók voltak

A honvédelmi miniszter reagált az előző nap az MSZP által felvetettekre is, hogy valóban "alvállalkozásban" végzett-e tűzszerészeti tevékenységet a Honvédség a Hortobágyon. Simicskó azt mondta: a Magyarországon talált robbanószerkezetek hatástalanítása, megsemmisítése a Honvédség tűzszerész alakulatának a feladata. Más ezt nem is végezheti el - tette hozzá.

A baleset helyszíne a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérnél Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mint arról az Origo is beszámolt, az MSZP azt tudakolta: igaz-e, hogy a területet mentesítő cég csak a robbanótestek helyzetét tárta fel, a megsemmisítést "alvállalkozóként" a honvédségi tűzszerészek végezték.

A miniszter közölte, hogy igen, a cég csak keresőmunkát végzett, a többi a tűzszerészek dolga a törvény szerint.

A vizsgálat lezártáig mindenesetre leállították a terület mentesítését.