Mindenki elmondhatja a véleményét a Városligetről

Városliget
ligetvédők liget projekt bontás
Vágólapra másolva!
Zöld liget címmel indít fórumsorozatot a Városliget Zrt. azért, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a Városliget rehabilitációjával és a tervezett fejlesztések kialakításával kapcsolatban. A hírt a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa jelentette be pénteken.
Vágólapra másolva!
Baán László Fotó: Pivarnyik Balázs - Origo

Baán László emlékeztetett arra, hogy a véleménynyilvánításra már öt éve lehetőség van, vagyis ennél jobban megvitatott kormányzati programról nem tud. Ugyanakkor a fórumsorozattal lehetőséget adnának a további vélemények kifejtésére, de erőszakos cselekményeket nem támogatnak - mondta az elmúlt napok demonstrációira utalva a miniszteri biztos.

- tette hozzá, majd közölte, a győztes tájépítészeti pályázaton már látható, mit nyújt majd az embereknek a megújuló Városliget, 2017 tavaszára pedig a végleges kiviteli tervek is elkészülnek.

Arról is beszélt, hogy ekkora összeget, vagyis

15 milliárd forintot még soha nem szántak közpark rekonstrukcióra Magyarországon

Emellett azt is kiemelte, hogy az átalakítással nő a zöldfelület a Városligetben.

- fogalmazott és hozzátette, a jelenlegi 57 százalékról 65 százalékra nő a zöldfelület a ligetben. A terület 61 százalékán pedig "teljes értékű" zöldfelület lesz, vagyis olyan, amely alatt semmilyen objektum, sőt még közmű sem húzódik.

Csak a beteg, invazív fákat vágják ki

A miniszteri biztos azt mondta, a liget 6500 fájának csupán 2 százalékát érinti a rehabilitáció, a fák döntő részét átültetik, csak a beteg, illetve az invazív fákat vágják ki. Ez utóbbiakat is sokszorosan pótolják - tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a közlekedési múzeum és a Hungexpo épületek bontása már megindult, az év végén pedig a Petőfi csarnokot is elkezdik lebontani.

- közölte a miniszteri biztos.

Ligetvédők a Városligetben rendőrök között. Forrás: Adrian Zoltan - Origo

Szerda reggel kezdték el bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítették a területet, miután az illetékes jegyző hatósági eljárás keretében kezdeményezte azoknak a területeknek az átadását, amit a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták elfoglaltak.

Több tiltakozó ellenszegült, a rendőrök délutánig hatvanhárom emberrel szemben intézkedtek, közülük tizenkettőt előállítottak. Este több százan vettek részt a ligetvédők demonstrációján.