Orbán: A NATO is segít az illegális migráció elleni küzdelemben

Orbán Viktor; Simicskó István
A NATO-t meggyőztük, az orosz érdekeket nem sértjük - mondta Orbán Viktor a NATO varsói ülésén
Vágólapra másolva!
NATO vezetési pont épül Magyarországon és a közép-európai térség más országaiban, de ezzel szerinte nem haragítjuk magunkra Oroszországot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a katonai szövetség varsói csúcstalálkozóján. A miniszterelnök azt is mondta: a magyarok megértették a NATO-val, hogy lépni kell az illegális bevándorlás ellen.
Vágólapra másolva!

Vezetési pontokat telepít a NATO Közép-Európa országaiba, közöttük Magyarországra is, a katonai szövetség erői pedig rotációban állomásoznak majd a térségben – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a NATO varsói csúcstalálkozóján.

Az oroszokat nem zavarja?

A magyar területre tervezett NATO-parancsnokságról májusban Szijjártó Péter külügyminiszter is beszélt, a miniszterelnök szerint pedig mára ki is jelölték a pontos helyszínt - hogy hol, azt nem közölte. Orbán szerint a lépéssel

a nélkül erősítik majd meg a szövetség keleti szárnyának védelmét, hogy megsértenék a NATO-Oroszország megállapodást.

Ezzel az 1997-es nemzetközi megegyezésre utalt, ami szerint az aláírók tartózkodnak attól, hogy állandó katonai erőt telepítsenek a másik fél területével határos térségekbe.

A NATO-t meggyőztük, az orosz érdekeket nem sértjük - mondta Orbán Viktor a NATO varsói ülésén. A kép bal szélén Simicskó István honvédelmi miniszter látható Forrás: MTI/PAP/Jacek Turczyk

Rábeszélték a NATO-t

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a NATO magyar hatásra veszi ki részét az illegális migráció elleni küzdelmekből.

"(...) Kimondtuk, az illegális migrációt meg kell állítani, a külső határokat meg kell védeni, az ellenőrzés nélküli beáramlás nemcsak civil, hanem katonai biztonsági kockázatot is hordoz" – fogalmazott a miniszterelnök.

Menekülteket mentenek

Hogy a magyar kormány erre mikor vehette rá a szövetséget, nem egyértelmű: Kövér László mindenesetre tavaly májusban tárgyalt Michael Turnerrel, a NATO parlamenti közgyűlésének elnökével, ahol "felvetette" a migráció kérdését is.

A NATO egyébként 2016 februárja óta kisebb hadiflottával támogatja a menekültválságban leginkább érintett országokat, de

elsősorban a tengerbe kerülő menekültek mentésében és az embercsempészek felderítésében segít.

Holland NATO-hadihajó járőrözik a törökországi Izmir és a migránsok egyik bevett célpontja, a görög Chios sziget között Forrás: AFP/Ozan Kose

Hajói az Égei-tengert járják, és pontos radarinformációkkal, jelentéssel látják el a görög és török parti őrséget, valamint a határvédelmet ellátó Frontex egységeket.