Zápor, zivatar, égszakadás

Villám villámlás zivatar vihar
Hosszúrét, XI. ker Budaörs felé nézve
Vágólapra másolva!
Kettészakad az ország, 10 fokos hőmérséklet-különbség is lehet a nyugati országrész és az alföldi területek között, utóbbiban még kánikula, előbbiben már csak 25 fok várható. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Zápor, zivatar, égszakadás

Szerdán hajnalban elszórtan valószínű zápor, zivatar. Napközben csökken a felhőzet, de délután ismét gomolyfelhős lesz az ég. Késő délutántól, estétől nyugat felől egyre többfelé várható – akár heves – zápor, zivatar. Napközben a nyugati, estétől az északnyugati szél élénkül, majd erősödik meg. Hidegfront közeleg. Északnyugaton már megszűnik a hőség, 24–29 fok ígérkezik, de az ország nagy részén még hőség lesz, 30–35 fokos értékekkel.

Csütörtökön gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé valószínű csapadék: nyugaton záporok és esők, keleten zivatarok lehetnek, akár felhőszakadással, jégesővel. A Dunántúlon drasztikusan visszaesik a hőmérséklet: mindössze 14–20 fok lesz a délutáni órákban. A középső országrészben 21–26 fokos értékeket mutathatnak a hőmérők, míg keleten még 27–31 fok várható. Az északnyugati szél több helyen viharossá fokozódik.

Pénteken felhőátvonulások lesznek, erős széllel. Elszórtan fordul már csak elő zápor. Keleten is megszűnik a hőség: országszerte felfrissül a levegő, délután már csak 19–24 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Szombaton tovább csökken a felhőzet, már sok napsütésre van kilátás. Az északi szél többfelé megélénkül. Kellemes, 25 fok körüli maximumok lesznek.

Vasárnap napos idő valószínű, csak néhol fordulhat elő zápor. 25 és 30 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Csökken az üzemanyagok ára

Csökkenti bruttó 9 forinttal a 95-ös benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol.

A benzin átlagára 330-331, a gázolajé 336-337 forintra mérséklődik.

Az üzemanyagok ára legutóbb múlt szerdán változott, akkor a 95-ös benzin átlagára 5 forinttal csökkent, a gázolajé pedig 2 forinttal nőtt. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Boldog névnapot

Július 13. az év 195. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 171 nap van hátra.

Ma a Jenőket köszöntjük.

A Jenő férfinév az egyik magyar honfoglaló törzs nevéből származik, török eredetű, a jelentése az utónévkönyv szerint tanácsadó, bizalmas, miniszter. A török nyelvekben azonban a yeni szó általánosan „új"-at, átvitt értelemben „ifjút" jelent (prototörök *jeŋi, orkhoni ótörök jaŋɨ, török jeni, vö. young), illetve „győz" (középtörök jeŋ-, prototörök *jẹŋ-), így a mai magyar „Győző" keresztnévvel azonos. A 19. században a Jenő nevet (tévesen) a német Eugén névvel azonosították, így ez az azonosítás maradt meg napjainkig. Ma Erneszt, Ernő, Harri, Hendrik, Henriett, Henrietta, Henrik, Indra, Jakab, Jákó, Jákob, Jakus, Milda, Perdita, Sára, Sári, Sarolta, Silás, Szilas, Szilvánusz, Szólát, Szórád, Szovát, Üdvöske nap is van.

Távkapcsoló

A szerda sokaknak a Szulejmánt jelenti, most sincs ez másként, az RTL Klub megbízhatóan szállítja az újabb részt. A TV2 a Vissza a jövőbe című klasszikust küldi csatába, a Duna TV-n pedig Fábri Zoltán munkája, a Húsz óra várja a nézőket 21.40-től. A Comedy Centralon az Agymenőkkel bolondozhatunk négy részen keresztül, a Story4-en a Miss Marple-filmek egyikén, a Marple: Királyok és kalandorokon izgulhatunk, a LifeNetworkön Rejtélyes történeket és Sokkoló függőségeket ismerhetünk meg. A Mozi+-on Az üldözött jön John Le Carré tollából, Philip Seymour Hoffmannal, Willem Defoe-val a főszerepben.

Filmek

  • Tamara Drewe - DIGIFILM - 18:00
  • Túl jó nő a csajom - Paramount Channel - 21:00
  • Vissza a jövőbe - TV2 - 21:20
  • Szex az ex után - Filmcafe - 22:00
  • Az üldözött - Mozi+ - 22:50

Mozipremierek

  • Harc a szabadságért
  • Életem NAGY szerelme
  • Jégkorszak: A nagy bumm
  • A hegedűtanár
  • Emlékezz!
  • Az én csontsovány nővérem