Idegméreggel ölték meg Reményt, a parlagi sast

Megmérgezett parlagi sas tetemek fekszenek a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosi rendelőjében, madármérgezések
Vágólapra másolva!
Elege lett a gazdának a baromfit tizedelő vadakból, idegméreggel próbálta kiirtani őket. A toxin fokozottan védett parlagi sasokkal is végzett, éppen költési időszak előtt.
Vágólapra másolva!

Agresszív idegméreggel irtotta egy városföldi gazda a tanyája környékén prédázó vadakat. A 39 éves férfinak elege lett a baromfit tizedelő ragadozókból, ezért 2015 februárjában

egy hivatásos vadásztól mérgezett tojásokat szerzett be.

A tojásba fecskendezett növényvédő neurotoxint már 2008-ban betiltották az Európai Unióban, mivel a növényeken kívül mindenre pusztító hatással van – a rovaroktól kezdve az emberekig:

hat gramm belőle egy nagytestű kutyával is végez, a madarakra pedig egyetlen szemcséje halálos lehet, fulladást és hosszan tartó kínokat okoz.

A róka is tovább mérgezett

A gazda és barátja a mérgezett tojásokat a tanya környékén és a szomszédos dűlőkben szórta ki – ezekből egy róka is evett, majd elpusztult.

Tetemére rájárt a környéken fészkelő parlagisas-pár is, a két állat szintén belehalt a mérgezésbe – egyiküket Reménynek hívták, és az ornitológusok jeladóval követték mozgását.

Európában jelenleg 220 parlagisas-pár él, ebből 150 pár Magyarországon, ritkaságuk miatt fokozottan védett fajnak számítanak.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség most természetkárosítással és több állatnak különös szenvedést okozó állatkínzással vádolja a két büntetlen előéletű városföldi férfit.

Csak 150 pár parlagi sas él Magyarországon, a tanyavilágban azonban így is irtják őket a baromfit féltő gazdák Forrás: MTI/Beliczay László

Ha a Kecskeméti Járásbíróság bűnösnek találja őket, a jelenleg szabadlábon védekező vádlott a bűnhalmazat miatt 1–7,5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.