Vágólapra másolva!
Meghalt Esterházy Péter – közölte a család és a Magvető Kiadó. A hasnyálmirigyrákban szenvedő író csütörtökön, a délutáni órákban halt meg.
Vágólapra másolva!

„A család és a Magvető Kiadó mély fájdalommal tudatja, hogy 2016. július 14-én a délutáni órákban Esterházy Péter elhunyt” – olvasható a család és Nyáry Krisztián közleményében. A 66 évesen meghalt Kossuth-díjas írót a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Az író hasnyálmirigyrákban szenvedett, betegségéről könyvet is írt.

Esterházy Péter júniusban, az 87. Ünnepi Könyvhéten Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A történelmi szerepet betöltő Esterházy család fraknói grófi alágának leszármazottja Budapesten született 1950. április 14-én. Nagyapja, Esterházy Móric 1917-ben rövid ideig miniszterelnök volt, édesapja, Esterházy Mátyás fordítóként dolgozott. Az író születése után nem sokkal a családot Hortra telepítették ki.

Az 1956-os forradalom után a nagypapa elhagyta Magyarországot, ám az író szülei itthon maradtak. Az osztályharc ostoba és bántó megkülönböztetéseit főként az általános iskolában szenvedte el, a Budapesti Piarista Gimnáziumba kerülve már más szemlélettel találkozott. Ahogy egyszer mondta, „az egyetlen dolog, amit hiányoltam a gimnáziumban, hogy nem voltak lányok”.

Termelési-regény

Az 1968-as érettségi után az ELTE Természettudományi Karának matematika szakos hallgatója lett. A diploma megszerzése után a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott 1978-ig, és ettől az időtől kezdve az írást tekinti főfoglalkozásának. Első nagy sikerét az 1979-ben megjelent Termelési-regény (kisssregény) című művével aratta.

Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar író, publicista Forrás: MTI/Kollányi Péter

A szocreál termelési regény paródiája az önmegértést-önértelmezést boncolgató elbeszélésmód egyik alapszövegévé vált újabb prózairodalmunkban. Ebben az időben nagy feltűnést aratott nem mindennapi gesztusával: Ottlik Géza 70. születésnapjára az Iskola a határon című regényt kézírással egyetlen rajzlapra másolta le.

Harmonia caelestis

A nyolcvanas évek elejétől évente jelentek meg kisregényei. 1988-ban jelent meg irodalmi tanulmányainak első kötete A kitömött hattyú címmel, később publicisztikáiból több kötetet is összeállított. Nagy siker volt Harmonia caelestis című fikciós családi krónikája, majd a Javított kiadás, amelyben saját ironikus-indulatos megjegyzéseivel adta közre apja ügynöki jelentéseinek egyes részleteit. Futballkönyvei is nagy népszerűségnek örvendenek.

Nagy siker volt Harmonia caelestis című fikciós családi krónikája Forrás: MTI/Kollányi Péter

2010-ben jelent meg Esti című kötete, amelyben Kosztolányi Dezső Esti Kornél-novelláit írta tovább „esterházyul”. 2013-ban publikálta Egyszerű történet vessző száz oldal című regényét, amit egy évvel később Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat címmel folytatott. 2015-ben jelent meg Szüts Miklós festőművésszel közös kötete, A bűnös.

Hasnyálmirigynapló

2015 októberében az Élet és Irodalomban írott cikkében jelentette be, hogy súlyos beteg, hasnyálmirigyrákkal küzd. Akkor így vallott betegségéről:

„Erről sokat tudnék beszélni (ti. az irodalomról – a szerk.), a varázsról, a titokról. És milyen lelkesen, ihletetten. Hiszen ez tölti be az életem. (Zárójel. Ez kicsit megváltozott, ezért is nem vagyok személyesen jelen, most igyekszik más betölteni az életem, de így meg a hasnyálmirigyrákról tudnék lelkesen és ihletetten beszélni, amitől ugyan most megkímélem a tisztelt publikumot, de ne reménykedjen, előbb-utóbb hosszabban is szólok róla, I am afraid.) Folytatom zárójelen kívül, mintha mi sem történt volna.”

Betegségéről könyvet is írt, amely Hasnyálmirigynapló címmel jelent meg az idei könyvhétre, a rendezvényt az író nyitotta meg június 9-én.

Esterházy Péter idén júniusban, a Könyvhéten dedikál Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, könyvheti megnyitó beszédében azt mondta:

Hiába triviális, mégis ki kell mondani, hogy vannak könyvek, és hogy ez milyen fantasztikus, és milyen nagy dolog.”

„Végre egy szöveg, melyet nem a hasnyálmirigy szóval kezdek. Már attól tartok, én magam vagyok az, akkor is, ha egy szót sem szólok, csak itt álldigálnék, aki minderre, arra emlékeztet. De hát ezen nem lehet változtatni. Borítsunk hát fátylat rá. A fátyol miatt ilyen rekedtes a hangom, mintha egy maffiafilm szinkronhangja lennék. Fölhívom a tűzön-vízen át kormányhű olvasók figyelmét, hogy ebből az is következik, hogy a film nem magyar: tehát semmi áthallás. Hacsak nem magyarról magyarra szinkronizálunk, ami ugyan elsőre értelmetlennek tűnik, bár időnként szükségünk volna rá.

Haza, hűség, hagyomány, Európa, Real Madrid – mintha más nyelvet beszélnénk”

– indította beszédét Esterházy Péter.

Hasnyálmirigynapló – részlet (litera.hu)

2015. június 21., vasárnap

Ma kezdődik a nyár. 83,4 kg vagyok, lettem, ez 10 kg mínusz karácsony óta. Rák nélkül szupi volna.

Éjjelről marad följegyeznivaló: Dichtung und Wahr-heit, avagy lépésről lépésre: Állok a szélben. Ülök. Ülök a szeleimben. Édeskés, orrfacsaró fingszagban ülök. – Fekszem. Így telt az éjszaka.

Hát itt mi a zsákmány (!)? Mit akarunk ábrázolni? Ne kerteljünk, mint mindig: az élet szépségét. Egyszeri, tüneményes stb. stb. voltát. Nem csinálni semmi különöset, mutatni az idő (az időm) múlását, és majd az kiadja. Vagy végre külön is meg kéne érteni valamit? Valami milyet, jelentőset, lényegit? Hát... meglepne.

Az egyszerű csoda embere

A Kossuth-díjas író halálának bejelentése után nem sokkal közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Búcsú Esterházy Pétertől” címmel. Azt írták, az író halála súlyos veszteség a magyar és a nemzetközi irodalmi életnek.

„Aki írónak születik, az egyúttal felelősnek születik mindazokért, akiknek ír. A posztmodern író felelőssége annál nagyobb, minél mélyebb benne ennek a felelősségnek a felismerése. Így született az az életmű, amely gazdagon, briliáns újításokkal, nyelvi meglepetésekkel árad és ostromolja a mai olvasó felszínes izgalmaktól megfáradt agyát és szívét. Tud újat, tud valami frissebbet mondani a mai és az utánunk jövő nemzedéknek. Tud meglepő és egyúttal nagyon ismerős lenni. Tud a miénk lenni” – olvasható az Emmi méltatásában.

Részvétét nyilvánította Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is. Azt írta: „Meghalt Esterházy Péter, a modern magyar próza talán legnagyobb alakja.

Az egyszerű csoda embere volt. Arisztokrata és polgár, magyar és európai. Szabadelvű hazafi és világember.

A szembe- és előrenéző. A köpönyeget nem forgató, nem cserélő elvember. Isten áldjon, Péter. Eddig is vigyáztál ránk, most tedd új világodból. Béke veled.”

Szegő János: felfoghatatlan veszteség

Felfoghatatlan veszteség érte a magyar irodalmat Esterházy Péter csütörtöki halálával - mondta Szegő János, az életművet gondozó Magvető Kiadó szerkesztője.

- fogalmazott. Mint mondta, jelenleg könnyeken át nehéz objektívan nézni Esterházy életművét, amelynek nagy sajátossága volt a személyes jelenlét, az a hang, ami ő volt.

Esterházy Péter életművét méltatva Szegő János hangsúlyozta, hogy olyan nagy írók közé lehet őt sorolni, mint Mészöly Miklós, Kosztolányi Dezső vagy Ottlik Géza.

Megfogalmazása szerint Esterházy Péter a magyar irodalom "apafigurája volt", aki egész életének minden cselekedetét, eseményét szöveggé tudta tenni, legyen szó akár a családjáról vagy betegségéről.

Sajátos nyelvezete volt, amely sok forrásból és rétegből táplálkozott. A régi magyar irodalomtól kezdve a "csillaghegyi futballista dumákig, széles a spektrum".

Mindegyik szövegét az irónia és a derű hatja át, ugyanakkor mindegyik írása mélyén felfedezhető egy kis mélabú is.

"Utolsó könyvét, a Hasnyálmirigynaplót is egyedülálló olvasmánnyá teszi az az írói bátorság, ahogyan képes azt is ábrázolni, amikor a betegség szürkezónájában már a monotónia lesz úrrá és amikor a korábbi laufok és kitérők nem adatnak meg nekünk" - tette hozz Szegő János.

Megjegyezte: az Esterházy-életmű tipikus példa arra is, hogyan lehet a köznyelv közhelyeit, kliséit vagy a sportnyelvet úgy átépíteni, hogy az költészetté váljon.

Felidézte, hogy az idei könyvhétre is két alaklommal ellátogatott, pedig akkor már nagyon beteg volt. Odafigyelt kortársaira, idősebb pályatársaira és a fiatalokra is. Felidézte, hogy megrendítő volt az, amikor néhány hónapja a Fiumei úti temetőben ő búcsúzott Kertész Imrétől.

"Jelenleg itt van a hiánya, de az az egyetlen szerencsénk van, hogy akárhova esünk most ebben a fájdalmunkban,

- jegyezte meg Szegő János.

Esterházy Péter több alkotótársát is lesújtotta az író csütörtöki halálának híre.

"Nagyon szerettem őt, nem tudok ezen kívül most mást mondani" - hangsúlyozta megrendülten Spiró György író az MTI-nek.

Závada Pált annyira megrendítette írótársa halála, hogy nem tudott róla nyilatkozni csütörtök este.

Együtt: A világirodalom egyik legnagyobb alakja távozott

Az Együtt közleményben fejezte ki részvétét Esterházy Péter Kossuth-díjas író halála miatt a családnak és hozzátartozóknak. "Esterházy Péterrel a kortárs világirodalom egyik legnagyobb alakja távozott" - írták, hozzátéve, hogy a magyar irodalomból kitörölhetetlen örökséget hagyott hátra.

"Manapság senki nem bánt úgy a magyar nyelvvel, mint ő. Mondataival segített jobban megismerni önmagunkat, történelmünket és bonyolult viszonyainkat" - tették hozzá.

MSZP: Esterházy büszke magyar és európai volt

Az MSZP szintén együttérzését fejezte ki. "Ahogy ő bánt a szavakkal, úgy csak a legnagyobbak tudnak, ugyanakkor nem csupán zseniális alkotó, de büszke magyar és büszke európai is volt. Azon kevesek közé tartozott, akik nem csak érezték és értették, de ki is tudták fejezni, hogy mit jelent elkötelezett demokratának, egyúttal modern, szabad, európai polgárnak lenni" - írta közleményében a párt.

Meghalt a a posztmodern irónia magyar mestere

A nemzetközi sajtó is beszámolt Esterházy Péter haláláról, a legtöbb írás az író humorát és különleges, gazdag nyelvi eszköztárát emelte ki. "Meghalt a posztmodern irónia magyar mestere" - emelte ki az APA osztrák hírügynökség az Esterházy Péter haláláról szóló, csütörtök esti tudósításában. A dpa német hírügynökség ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy Esterházy egy humorban gazdag, posztmodern stílust képviselt.

Esterházy Péter Németországban és Ausztriában rendkívül népszerű volt. Legtöbb művét német nyelvre is lefordították.