Orbántól várnak segítséget a városnéző buszosok

Turisták Budapesten, városnézés, turizmus, városnéző busz, turista
Budapest, 2013. május 22. Turisták városnéző buszon utaznak a Clark Ádám téren 2013. május 22-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Egyetértenek a piacon jelenlevő cégek a céllal, hogy korszerűbb, egységes és szabályozott városnéző buszos szolgáltatás kialakítását tervezik Budapesten, de Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordulnak. Azt kérik, hogy ne csak egy cég kaphasson a szolgáltatásra monopoljogot egy koncessziós pályázat útján, hanem több vállalkozás is jelen lehessen a piacon.
Vágólapra másolva!

Levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz három, Budapesten úgynevezett hop on hop off rendszerű, városnéző buszos szolgáltatást nyújtó cég, kérve a tervezett koncessziós pályázat feltételeinek módosítását oly módon, hogy az ne csak egyetlen cégnek nyújtson lehetőséget, magyarán ne teremtsen monopolhelyzetet.

Turisták városnéző buszon utaznak a Clark Ádám téren - csak egy maradhat? Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A fővárosban jelenleg négy cég működtet ilyen, állandó megállóhelyekkel és folyamatos fel-le szállási lehetőséggel bíró szolgáltatást, közülük három - a Program Centrum Kft., a Mr. Nilsz Kft., és a City Sightseeing Kft. - írta alá a miniszterelnöknek küldött levelet. A Program Centrum Kft. ügyvezetője, Toldi Annamária az Origónak azt mondta: céljük, hogy ne monopolhelyzet álljon elő.

miért ne lehetne a koncessziós pályázatba beleírni, hogy mondjuk a 30 busszal ellátható szolgáltatásra többen is pályázhatnak, de cégenként legfeljebb 7 busszal?" - kérdezte az ügyvezető, hozzátéve: így nem kellene másik három cégnek, amelyik most ebből él, "lehúznia a rolót".

A Fővárosi Közgyűlés június elején döntött a szolgáltatás központosításáról Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Közgyűlés június elején döntött arról: központosítja a városnéző buszos szolgáltatást, és jövő év elejétől már csak a koncessziós pályázaton kiválasztott egyetlen cég buszai vihetik majd körbe a turistákat Budapesten.

A koncessziós jog 20 évre szólna, de magát a pályázatot egyelőre még nem írták ki.

"Nesze semmi, fogd meg jól" - jellemezte az Origónak Toldi Annamária a főváros közleményét, amely a buszos cégek aggodalmára reagált. Ebben a Városháza elemezte a jelenlegi helyzetet - amelynek javításával a cégek is egyetértenek, legyen szó egységesítésről, korszerűsítésről -, majd arra jutott, hogy a vállalkozásokkal egyeztetni "csak rendkívül korlátozott mértékben" van már csak mód.