ORFK: Példaértékű a magyar dizájnerdrog-szabályozás

Vágólapra másolva!
Magyarország élen jár az új pszichoaktív anyagok elleni küzdelemben. A magyar szabályozás hatásosnak bizonyult, ezért számos uniós tagállam figyelmét is felkeltette.
Vágólapra másolva!

Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának kiemelt főreferense a Magyar Időknek elmondta, hogy a veszélyes szerek visszaszorítása érdekében megalkotott magyar (C-listás) szabályozás a 2012-es bevezetése óta számos ország figyelmét felkeltette már, és többen közülük el is kérték.

A cannabis elsőségét még nem törték meg a műfüvek Európában Forrás:police.hu

Mint mondta, a bűnözők előszeretettel használják ki a nemzeti szabályozások eltéréseiből adódó lehetőségeket, ezért egyre erősebb az igény a probléma közösségi szintű kezelésére, a magyar megoldásokból pedig uniós szinten is meríthetnek. A szakember arról is beszélt, hogy

egyértelműen összefügg az Európában megjelenő migránsok számának növekedésével a katlevél tömeges megjelenése.

Idén több mint egy tonnát foglaltak le a magyar rendőrök ebből a közel-keleti és afrikai bevándorlók körében népszerű, kábító hatású növényi származékból, holott korábban évekig összesen néhány tíz kiló volt a hatóság kezére került mennyiség.

Ugyanakkor a jelek szerint a cannabis elsőségét a műfüveknek, a szintetikus kannabinoidoknak sem sikerült megdönteniük Európában, ahol máig a marihuána piaci részesedése a legmagasabb.