Kósa: Keresztbe tehetünk Brüsszelnek

Interjú, Kósa Lajos, Szabadegyetem, Tusnádfürdő, Tusványos
Vágólapra másolva!
A radikális iszlámnak nincsen helye az európai közösségekben – mondta Kósa Lajos az Origónak adott interjújában Tusnádfürdőn. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy az október 2-i kvótareferendumon arról döntünk, hogy a fejünk fölött lehet-e idegeneket az országba betelepíteni. 
Vágólapra másolva!

Önmagában egyetlen kampányelem, így az új óriásplakátok kikerülése sem elegendő ahhoz, hogy az október 2-i népszavazáson 50 százalék fölé menjen a részvétel, de az elemek összessége elvezethet ehhez – mondta az Origónak Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője szerint a legfőbb kérdés, hogy a magyar választók megértsék, hogy

a saját szuverenitásukról van szó.

Átadjuk-e azt a jogot, hogy mások döntsék el, kikkel kell együtt éljünk?

Kósa: A szuverenitásunkról szól a népszavazás Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Lesz Fidesz-kampány is

Bárki, aki lakásban lakik, szereti eldönteni, hogy kivel éljen együtt, és nem szeretné azt, hogy az önkormányzat döntsön erről. Ugyanerről van most szó, csak országos mértékben – mondta Kósa Lajos. Ráadásul az önkormányzat esetében megvan arra a jogunk, hogy szavazzunk róla, míg az Európai Bizottság esetében senki sem szavazott annak tagjaira. Ők egyébként semmivel sem számolnak el a választók felé – tette hozzá. Egészen biztos lesz önálló Fidesz- és KDNP-kampány a népszavazás előtt, valamint más szervezetek is kampányolni fognak.

Az összes felmérés azt mutatja, hogy az emberek 70-80 százaléka állást szeretne foglalni ebben a kérdésben. Azonban semmiképpen sem elegendő egyetlen felmérés adatait tudomásul venni, mivel abból nem lesz szavazat és véleménynyilvánítás. Rengeteg emberrel kell találkozni, meg kell hallgatni a véleményüket, és rá kell venni őket, hogy

október 2-án menjenek el szavazni

– mondta a Fidesz frakcióvezetője.

"Sok emberrel kell beszélni a kampányban" Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Abszurditások

Kósa Lajos szerint elképzelhető, hogy különféle civil szervezetek majd a kormány álláspontjával szemben kampányolnak majd. A baloldali ellenzék a demokrácia legnagyobb ünnepére már kiadta a felhívást a bojkottra, ami egy kicsit mókás dolog – tette hozzá. Egy demokratikus alapfelfogásban azt mondani, hogy ne mondj véleményt, az egy abszurd dolog, de ezzel az ellenzék majd elszámol – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Egyébként az ellenzék migrációpárti álláspontja is abszurd szerinte.

Márcsak azért is, mert a bevándorlók integrációjáról világosan kiderült, hogy ilyesmi nincs, hiszen harmad-negyed generációs emberek követik el a merényleteket Európában – véli Kósa, aki szerint biztos lesznek civilek is, akik beszállnak a magyarországi kampányba, mivel vannak olyan szervezetek, akik teljesen elképesztő vádakat fogalmaznak meg a rendőrség és a katonaság munkájával szemben.

Senki nem megy a kerítés túloldalára, ha egy kis füllentésről van szó – mondta Kósa Lajos.

Kósa: Bizonyos civil szervezetek elképesztő vádakat fogalmaznak meg Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ki kellene lépni

Azzal az osztrák tervvel kapcsolatban, hogy 100 kilométeres kerítést építenének a magyar határra, azt mondta a Fidesz frakcióvezetője, hogy ezt csak akkor tehetnék meg, ha

nyugati szomszédunk kilépne a schengeni övezetből.

Érdeklődve várom ezt az osztrák döntést, ami a megállapodásból való kilépést jelentené. Magyarország is a schengeni külső határra épített kerítést. Az osztrák érdekekkel teljesen ellentétes lenne egy ilyen lépés, így annak a butaságnak a folytatásának tartom, amit a korábbi és már megbukott osztrák kancellár folytatott – mondta a Kósa Lajos.

A Fidesz frakcióvezetője úgy látja, Magyarországon az eddigi népszavazások közül nem mindegyiknek volt következménye, így például az 1990-es MSZP-s referendumnak sem. A mostani népszavazásnak az lehet a következménye, hogy a magyar kormány a leghatározottabban képviseli azt a nézetet, hogy nem lehet a hazai parlament döntése nélkül idegeneket az országba telepíteni. A népszavazás nemcsak Magyarországon, hanem az EU-ban is indulatokat válthat ki – mondta Kósa Lajos, aki szerint a magyarok döntése keresztbe tehet a brüsszeli betelepítési terveknek.

"Nem mindegyik népszavazásnak volt politikai következménye" Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Nehéz felkészülni

A magányos merénylőkre felkészülni rendkívül nehéz, de ilyen nem nagyon van. Az egész hozzáállásunkat meg kell változtatni, így például a nagyon megengedő európai felfogáson változtatni kell – mondta Kósa Lajos az európai terrortámadásokkal kapcsolatban. A radikális iszlám mindezt kihasználja, és háttérként használja az európai államokat. Mindezt

egy iszlám állam nem tűri el

– tette hozzá. Igenis ki kell mondani, hogy a radikális iszlámnak nincsen helye az európai közösségekben.

Kósa azt is mondta, hogy önmagában jogszabállyal nagyon nehéz kiiktatni a radikális iszlámot. Az európai érintett szervezetek (rendőrség, titkosszolgálat) már most nagyon szorosan együttműködnek, de ez is korlátozott, mivel senki sem szolgáltat olyan adatot, ami a hírforrását kiiktatná. A szaúd-arábiai kormányzat több százmilliárd dollárt költött a radikális iszlám támogatására. Ezzel szemben nem lehet megengedő politikát folytatni. A terrorizmus az európai értékrendet akarja megsemmisíteni – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Kósa: A terrorizmus az európai értékrendet akarja megsemmisíteni Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Középpontban az otthonteremtés

Most folyik a törvényalkotási munka előkészítése, így a sporttörvény módosítása napirenden lesz. Folyamatosan figyelik az otthonteremtési program alakulását, és az építési csoportok létrehozását is nyomon követik. Kósa Lajos szerint az egészségügyi törvényhez kisebb módosítással hozzá kell nyúlni, és az oktatási rendszer átalakítása kapcsán is biztosan lesz kisebb változtatás. Az oktatásban a mostani rendszer biztosan marad, de finombeállításokra szükség lehet.

Kósa Lajos az otthonteremtés kapcsán azt mondta, hogy ahogyan alakulnak a számok, az nem rossz. Várják azt, hogy az építési csoportokon belül milyen mozgás lesz. Az már világosan látszik, hogy

az ingatlanárak elindultak fölfelé,

növekszik a reálbér is, így az emberek egyre jobban mernek belevágni egy saját otthonteremtési programba. A Fidesz frakcióvezetője szerint a speciális állami foglalkoztatási szektorokban (katonaság, rendőrség) lehetne az államnak csoportos építési kedvezményt adnia. Mindez sok ezer lakás építését jelentené – tette hozzá.