A titkosszolgálatok előtt a Kósát rágalmazó videó

Portik Tamás leszámolás bíróság
Budapest, 2016. március 31. Portik Tamás a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én. A szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot életfogytiglani, Portik Tamást 13 év szabadságvesztésre ítélte minősített emberölés miatt a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Úgy tudjuk, hogy a titkosszolgálatok ismét foglalkoznak Portik Tamás 2007-es akciójával, amikor egy videofelvétellel próbálta rágalmazni Kósa Lajos akkori ellenzéki fideszes képviselőt.
Vágólapra másolva!
Portik Tamás a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kilencvenes évek alvilágának egyik vezére, Portik Tamás és két, magát titkosszolgálati embernek kiadó férfi 2007-ben vette rá az olajügyekben érintett Rónai Antalt egy olyan vallomásra, amelyben Kósa Lajost korrupcióval vádolta meg.

A két férfi még a kilencvenes évek végi olajügyletek kapcsán ismerkedett meg egymással. Rónai Antal akkor Portik Tamás futára volt, hat évvel ezelőtt pedig egy debreceni ingatlanforgalmazó kft. alkalmazottjaként dolgozott.

Rónai szavait kamerával rögzítették és 2010-es választás előtt néhány héttel, március 25-én feltöltötték a legnagyobb videómegosztó portálra. Ezen arról beszélt, hogy a cég többször adott kenőpénzt a Debreceni Vagyonkezelő Kft. vezetőjének, néhány esetben pedig közvetlenül Kósa Lajosnak.

A felvétel nyilvánosságra kerülése után Rónai feljelentést tett. Ekkor derült ki, hogy a felvétel három évvel korábbi, és állítása szerint

Portik Tamás kényszerítette a vallomásra.

Arról is beszélt, hogy a felvétel készítésénél jelent volt két másik férfi is. Azt mondta, egyikük sem mutatkozott be, de végig úgy viselkedtek, mintha a titkosszolgálat munkatársai lennének.

Fideszes politikusok célkeresztben

Kósa Lajos volt az első, de nem az utolsó, akit a Prisztás-gyilkosság megbízójaként elítélt alvilági fővezér, közvetve vagy közvetlenül, korrupciós botrányba akart belekeverni. Legutóbb Rogán Antalt vádolta meg azzal, hogy ingatlanokkal kapcsolatban fogadott el kenőpénzt. Belváros korábbi polgármestere emiatt feljelentést tett, majd a belügyminisztererhez fordult.

Az, hogy a szocialisták és a véres kilencvenes évek alvilága között egyértelmű az összefonódás, a 2008-ban lezajlott Portik-Laborc találkozó nyilvánosságra került jegyzőkönyvéből derült ki.

Az elhangzottakból egyértelműen kiderül, hogy Portiknak jobboldali politikusokat kellett volna kompromittálni és megbuktatni.

Laborc Sándor a „munkáért” cserébe, Portik éjszakai életben betöltött pozíciójának megerősítését ígérte a magyar titkosszolgálatok közreműködésével, beleértve annak a lehetőségét is, hogy ehhez időnként rendőröket, ügyészeket és bírókat kell befolyásolnia.

Az első Portik Tamás–Laborc Sándor- találkozó jegyzőkönyve Fotó: Origo

A PestiSracok.hu információi szerint Kósa Lajos és Rogán Antal mellett

két másik fideszes politikus biztosan szerepelt Portik listáján: Kövér László és Lázár János.

Egy évvel azután, hogy Portikot 2012-ben letartóztatták, a köztörvényes bűncselekményekben való részvétel mellett a 2013-ban előkerült hangfelvétellel is szembesítették, amely erről a beszélgetésről készült. A hét évvel ezelőtti találkozón Laborc mellett jelen volt jobbkeze, Glemba Zoltán műveleti szakember és Vajtó Lajos, a Gyurcsány-adminisztráció tisztviselője, MSZP-hez közeli vállalkozó is.

A hangfelvétel alapján Portik kijelentette:

Erre a többiek helyeseltek. Portik arról beszélt, valaki erőlteti, hogy "valljon színt baloldali politikusokra és egyebekre", mert ha melléjük áll, akkor saját vallomása szerint: "eljön nekem a Kánaán". Portik azonban ezt nem tette meg, mert nem tudta eldönteni, ki kivel van.

Portik ezután azt mondta, tud egy-két olyan dolgot, amelyet inkább négyszemközt beszélne meg Laborccal, aki erre teljesen nyitott volt.

Majd arról beszélt, hogy "ugye, a referenciámhoz kapcsolódik az, hogy nem is volt belőle nekik soha semmi problémájuk, hogy bizonyos embereknek én vittem személyesen a pénzt. MSZP-seknek, és ezt sose tudta meg senki".

Azt is mondta:

Portik közölte, az internetoldalaival is tud segíteni a baloldalnak. Egy olyan oldalra hivatkozott, amit nem nevezett meg, és amelynek 2 millió regisztrált tagja volt akkoriban. Azt is kijelentette,

nem hiszi, hogy tudnak olyat kérni, amit ő ne tenne meg.

Laborc Sándor erre így reagált:

„Jó. Bármi, ami viszonylag gyorsan fogható és körbejárható, az jó. Tehát úgy kellene valamilyen módon kezdeni. Ez bármelyik felület, tehát érdekes az, amikor, amikor megpróbálja befolyásolni a döntéshozókat, ez a kábszerrel, ... bármivel, médiafelülettel, akár kupiba elvinni, stb. stb. (...)

Minden ilyen dolog, az érdekes, és bárkire."

Portik reakciója erre a következő volt:

- tette fel a kérdést a bűnöző. Laborc azonnal válaszolt:

"Hát szerintem ez egy jó megoldás (mindannyian nevetésben törnek ki), nem, én úgy gondolom, most ezt megbeszéltük, akkor innentől kezdve, innentől kezdve ez a dolog működik. Ugye azt kell végiggondolni, hogy oké, rendben van, de ő fogja tudni, hogy hol készült a kép. Tehát ez akkor ér valamit, amikor adott esetekben, tehát mondom, itt nem arról szól,

nem erről szól a történet, hogy valakik ezzel elkezdenek mutyizni. Ezt végig kell vinni,

tehát ezt így kell bekal-(?), én azt kérem, ha ilyen van, akkor beszéljük meg, hogy ezt hogyan lehet bevinni a közéletbe."

Portik puhatólózással folytatta, amelyben megpróbálta megtudni, meddig terjed a hatásköre:

"Elmondom, hogy mit tudunk mindig, és akkor ön úgyis ... fölülvizsgál, hogy nekem inkább..."

Laborc azonnal egyértelművé tette, hogy nem akar Portik főnöke lenni, szabad kezet kap.

"Más felületen mozgok a közéletben, tehát nem, itt most nem erről szól a történet. Jó?"

A hálás Portik Tamás pedig csak annyit válaszolt: köszöni, hogy fölemelte, amit megtisztelőnek tart. Laborc Sándor később azt mondta, hogy azért találkozott Portikkal, és azért beszéltette, hogy így tudjon leleplezni korrupt rendőröket.

Háromszor indult nyomozás

Rónai Antal feljelentése elhalt a rendőrségen, az ügyet egy idő után eredmény nélkül lezárták. Érdekes, hogy a nyomozást ekkor a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni osztálya folytatta, amelyet az a Hopka Lajos vezetett, akit azóta a Vizoviczki-ügyben letartóztattak és megvádoltak.

2013-ban a Rónai Antal-féle vallomás utáni nyomozást újraindították kényszerítés miatt. Ekkor azt állapították meg, hogy a felvétel egy Portikhoz köthető cég budapesti belvárosi irodájában készült. Azt azonban ekkor sem tudták megmondani, ki volt az a két ember, akit Rónai titkosszolgálati munkatársnak gondolt. Úgy tudjuk, a nyomozók arra következtettek, hogy csakis Portik bandájának két tagjáról lehetett szó.

Úgy tudjuk, hogy a titkosszolgálatok az elmúlt napokban ismét elkezdtek foglalkozni a Kósát rágalmazó Portik-videóval.