Nagyon jelentős bérnövekedés jön Magyarországon

2016. 07. 21., Interjú, Tusnádfürdő, Varga Mihály 2016. 07. 21. Interjú Tusnádfürdő Varga Mihály
Vágólapra másolva!
A részadatok alapján a gazdasági növekedés a második negyedévben lényegesen jobb lesz, mint az első negyedéves – mondta az Origónak adott interjújában Varga Mihály Tusnádfürdőn. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy folytatódhat a hazai reálbérek növekedése, valamint az euró bevezetése újra téma lehet, mivel nagyjából az összes feltételnek megfelelünk. 
Vágólapra másolva!

Meg kell hallgatni a munkaadókat is a munkaerőhiány kapcsán, de a sorrendre is figyelni kell – mondta az Origónak Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint, amíg Magyarországon egyetlen olyan ember is van, aki munkát keres, addig azon kell segíteni. "A magyarországi munkanélküliség szerencsére 5,5 százalék körül van, ami jóval kedvezőbb, mint a hat évvel ezelőtti 12 százalék. A határozott célkitűzésünk, hogy

ennek a 250 ezer főnek munkát tudjunk biztosítani."

Varga: Jelentős utat tett meg a magyar gazdaság az elmúlt hat évben Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A munkaadók figyelmeztetését emellett

azért komolyan kell venni,

mivel több ágazatban (mérnök, informatikus) nagyon nehéz munkaerőt találni – mondta Varga Mihály. Ezért segíteni kell a munkaadónak abban, hogy vagy a belső piacról, vagy átmenetileg külső munkaerő megtalálásával segítsünk ezen a problémán. Több tízmilliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy segítsük a munkavállalók átképzését. A közfoglalkoztatottak nagy részét igyekszünk segíteni az oktatással, így abban reménykedem, hogy sokan az elsődleges munkaerőpiacon találják meg a helyüket – mondta a miniszter.

Tízmilliárdok vannak átképzésre Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kétszázalékos bővülés lehet

Az új kabinetrendszer lényege, hogy a kormányzati munka felgyorsuljon. A gazdasági kabinet célja, hogy a kormány elé kerülő döntések korábban megszülessenek, és távlatosabb elképzelésekkel lehessen foglalkozni – mondta Varga Mihály. A részadatok alapján a gazdasági növekedés a második negyedévben lényegesen jobb lesz, mint az első negyedéves.

Az érdekegyeztető fórumon

már zajlanak a bértárgyalások,

a minimálbér kérdésében előbb az érintett feleknek kell megegyezniük, a kormány addig nem nyilvánít véleményt. Egyébként azt tapasztalom, hogy a következő másfél évben nagyon jelentős bérnövekedés várható a magyar gazdaságban.

Jelentős fizetésemelésre számít Varga Mihály Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Nincs kockázat

Részben az alacsonyabb munkanélküliség és a munkaerőhiány ezt kényszeríti ki a munkaadóknál, hogy bért emeljenek, így próbálva megtartani a legképzettebb munkaerőiket – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Az elmúlt években 4,5-5 százalékos volt az évi reálbér-növekedés, éppen emiatt hasonló számot várok 2016-ra is – tette hozzá.

Törökország leminősítéséről azt mondta Varga Mihály, hogy

az európai gazdaság egészének biztosan nem használ,

hogy az egyik nagy országot leminősítették. A magyar gazdaságot annak ellenére nem érinti ez a leminősítés, hogy Magyarországot sok esetben egy csoportba sorolják Törökországgal és Dél-Afrikával. Ma már a kockázati tényezőket olyan mértékben csökkentettük, hogy nem kell attól tartani, hogy Lengyelország vagy Magyarország negatív megítélés alá essen.

"Magyarországra nem lesz negatív hatással a török leminősítés" Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Újra lehet róla beszélni

Euró 2020-tól nem biztos, hogy lesz, hanem lehet – mondta a miniszter. A magyar gazdaság eredményei lehetővé tették, hogy ez a kérdés újra az asztalon lehet. 2010-ben egyetlen feltételt sem tudtunk teljesíteni az euróbevezetéshez, míg

most gyakorlatilag az összesnek megfelelünk.

Ma ez a csatlakozás nem reális, részben az eurózóna küzd problémákkal. Míg Magyarország számára sem vonzó a csatlakozás, amíg a versenyképességünk és a jövedelmi viszonyaink nem közelítenek az eurózóna átlagához – mondta Varga Mihály.