Ha fizetnie kell a nyereményért, gyanakodjon

mobiltelefon lehallgatás, egy férfi telefonál
Vágólapra másolva!
Felhívják, hogy nyert egy olyan sorsoláson, amin nem is indult, a nyeremény átvételéhez viszont fizetnie kell. Ha eddig nem volt gyanús a történet, most a rendőrség is figyelmeztet rá: csalásról lehet szó, aminek tömegesen dőlnek be az idősebb korosztály tagjai.
Vágólapra másolva!

Többnyire mobilszolgáltató munkatársainak, néha viszont önkormányzati dolgozóknak adják ki magukat a csalók, akik nyeremény ígéretével tévesztik meg áldozataikat. A séma egyszerű:

a kuncsaft elvitte a főnyereményt egy szerencsejátékon, amin talán részt sem vett, az összeg átvételét azonban biztosítékhoz kötik.

A "nyertesnek" ilyenkor akár több százezer forintot kell küldenie egy számlaszámra vagy ATM-en feltöltenie egy ismeretlen telefonszámra.

A csaló azt ígéri, hogy pár percen belül utalni fogja a nyereményt, a hitelesség kedvéért pedig néha még arra is figyelmeztet, hogy sértett semmi esetre se árulja el bankkártyájának PIN-kódját.

Kisokos, hogy ne legyen áldozat

A trükk átlátszó, mégis százak dőlnek be neki, főként idősek, számuk pedig csak nőtt az utóbbi hónapokban.

Nyereményt ígérnek, de előleget kérnek a telefonos csalók Forrás: AFP/Téo Lannié

Úgy tudjuk, csak Csongrád megyében idén több mint húsz hasonló eset történt, a trükkös telefonálók pedig többnyire sikerrel is jártak. A megyei rendőr-főkapitányság ezért kisokossal figyelmezteti a csalók célközönségét:

  • Ha a hívó telefonfeltöltéshez vagy átutaláshoz köti a nyeremény kifizetését, ne válaszoljanak, szakítsák meg a hívást!
  • Jegyezzék fel a hívó telefonszámát, ha bemutatkozik, a nevét is!
  • Ne hajtsák végre a hívó utasításait!
  • Aki nem játszott szerencsejátékon, az nem is nyerhetett!
  • Önkormányzatok, nyugdíjfolyósítók, szerencsejátékok szervezői, telefontársaságok nem utalnak át telefonos megkeresés alapján és nyeremény címén pénzösszegeket!
  • Mindig legyen gyanús, ha Önnek kell ahhoz pénzt átutalni, hogy "nyereményét" megkaphassa!
  • Ha mégis megtörtént a csalás, tegyenek feljelentést a rendőrségen!
  • Ne nyugodjon bele, hogy tévedésbe ejtették!

Pénzt kér a bajba jutott unoka

A nyereménytrükk mellett gyakori módszer az unokázás is, a telefonos csalók ilyenkor az áldozat unokájának adják ki magukat.

Azt hazudják, hogy tartozásaik miatt elrabolták őket, esetleg balesetet okoztak, a költségeket pedig azonnal rendezniük kell – különben bajuk eshet.

Egy, a fővárosban portyázó csapat például 30 nyugdíjast ejtett át hasonló mesével, és személyenként több százezres vagy akár másfél milliós kárt okoztak a sértetteknek.

Egy fővárosi telefonos csaló segítőjét motozzák meg a rendőrök Forrás: Zsaru Magazin / Sebestyén jenő

A csalás szerves része, hogy a pénzért soha nem az unoka jön, hanem az állítólagos fogvatartó vagy egy "barát", aki majd elviszi a pénzt a bajba jutott rokonhoz. Az ilyen esetekben fizetés helyett jobb azonnal a rendőrséghez fordulni.