Orbán Viktort bírálja az ellenzék Tusványos után

Németh Zsolt; Tőkés László; Orbán Viktor Tusnádfürdő, 2016. július 23.
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Tusnádfürdő, 2016. július 23. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2016. július 23-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártok Orbán Viktor beszédéről
Vágólapra másolva!

Élesen bírálta az Európai Uniót tusványosi beszédében Orbán Viktor. Mint arról az Origo is beszámolt, Európa gazdasági, elit- és demokráciaválságáról, Ukrajna és Kárpátalja helyzetéről, a terrorizmusról és az amerikai választásokról is beszélt a miniszterelnök a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, Tusványoson.

Néhány fontosabb, az EU-t érintő állítás Orbán beszédéből:

  • Európa elvesztette a globális szerepét, az európai politikai vezetés megbukott
  • Egy szövetség, egy unió közös sereg nélkül nem is tud fennmaradni
  • Az unió magára hagyta Ukrajnát
  • A régi Európa ma válságban van, míg az új Európa életképes
  • Az európai parlament szerepének a növelése rossz döntés volt
  • Az Európai Bizottság politikai bizottságnak tekinti magát
  • Európa idealizálását be kell fejezni
  • Európa vezetői 50-60 éven keresztül ugyanabból a gondolkodói körből érkeztek
  • Az európai élet ígérete megrendült, gazdasági válság van Európában
  • Európa nem tudja megvédeni a polgárait
Orbán Viktor: A régi Európa ma válságban van, míg az új Európa életképes Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Bírálták Orbán Viktort a tusványosi beszéd miatt az ellenzéki pártok. Az Együtt álszentséggel vádolja a miniszterelnököt, aki szerintük Európa ellen hangolt. A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor "hadat üzent az európai közösségnek és a szabadságra, demokráciára, jólétre váró magyaroknak". Szerintük a miniszterelnök már csak félelemről, menekültekről, az EU állítólagos válságáról hajlandó beszélni.

A DK szerint Orbán Viktor hadat üzent az európai közösségnek Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Jobbik szerint igaza van Orbán Viktornak abban, hogy Európa vezetői ugyanazokból a körökből kerülnek ki. Ez azonban szerintük így van Magyarországon is, mert 2007-ben a Fidesz és az MSZP "kéz a kézben szavazta meg" a lisszaboni szerződést.

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök szerepzavarban van: uniós vezetőként kritizálja az Európai Uniót, de megoldásokat nem mutatott be. Szél Bernadett, az LMP társelnöke azt mondta, Orbán tévesen állítja, hogy Magyarország biztos pont egy bizonytalan világban, mert több százezren külföldre kényszerülnek a hazai állapotok miatt.

Az LMP-s Szél Bernadett a megoldási javaslatokat hiányolta a kormányfőtől Fotós: Adrián Zoltán - Origo

Szerinte a miniszterelnöknek arról kellene beszélnie, hogyan akarja kivezetni az országot abból a kormánya által teremtett helyzetből, amelynek alapja, hogy alacsony bérekkel akarják a gazdaságot fejleszteni.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint a miniszterelnök "túlzott nacionalizmusával" szemben világossá kell tenni, hogy nincs magyar jövő az Európai Unión kívül, még akkor sem, ha a közösség működésén van javítanivaló.

Molnár Gyula MSZP-elnök úgy véli hiba, hogy Orbán Viktor nem beszélt a gazdaságról Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az MSZP ezért ismételten arra biztat mindenkit, hogy az október 2-i kvótareferendumon maradjon otthon. Úgy vélte, Orbán "elszakadt a valóságtól", amit jól mutat, hogy sem a magyar egészségügy, sem az oktatás, sem a gazdaság helyzetére nem tért ki beszédében.

A Párbeszéd Magyarország is bírálta Orbán Viktor beszédét. Szerintük az Európai Unió nem tökéletes, de közös érdek, hogy „ne kevesebb, hanem több Európa legyen".

GFG: Ez egyfajta útkeresés Orbántól

A Századvég stratégiai igazgatója szerint Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi "gondolkodós beszédével" és politikájával olyan új irányvonalat keres, ami egyben tartja az uniót. G. Fodor Gábor azt mondta, a miniszterelnök beszédének legfontosabb üzenete, hogy az európai politikai vezetők megbuktak, cselekvésképtelenek, nem tudják a célokat és ehhez nem tudnak eszközöket rendelni. Ezzel szemben a magyar politika tudja, hogy mit akar, ahhoz milyen eszközöket akar használni, ezért biztos pontnak számít a bizonytalan világban. A politológus szerint a brüsszeli politika így nem mehet tovább, rés nyílik a változások felé, most lehet változtatni az irányokon. Ennek a folyamatnak a része Orbán Viktor útkeresése.