Bakondi: Nem kell emelni a terrorfokozatot

2016. 07. 22., Erdély, Kerekasztal beszélgetés, Szabadegyetem, Tusnádfürdő, Tusványos Tuzson Bence Bakondi György
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint intenzív nyomás alatt tartják a migránsok a magyar–szerb határt. Bakondi György szerint idén már majdnem 18 ezren kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar–szerb határt.
Vágólapra másolva!

A nizzai és a német események

nem jelentenek közvetlen veszélyt a magyar belbiztonságra, ezért nem kell emelni a terrorfokozatot

– mondta

műsorában

Bakondi György szerint új útvonalakat találtak Magyarország felé az illegális bevándorlók Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Bár a "klasszikus balkáni útvonal" lezárult, az embercsempészek újakat kerestek, így

a magyar–szerb határra két irányból is érkeznek illegális bevándorlók: egyrészt Törökország és Bulgária, másrészt Macedónia felől – mondta Bakondi György.

A magyar hatóságok a határsértők intenzív mozgását tapasztalták, idén már majdnem 18 ezren kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar–szerb határt – emlékeztetett.

Mélységi ellenőrzés

Bakondi György felidézte, hogy július 5-én mélységi határőrizetet vezettek be. Azokat az elfogott migránsokat, akikre nem tudnak bűncselekményt bizonyítani, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

Azóta

mintegy 2800 határátlépési kísérlet történt, ebből nagyjából 1700-at megakadályoztak, vagyis körülbelül 1100 embert kísértek vissza.

Ők jelenleg a kerítésen kívül várakoznak embercsempészekre, illetve arra, hogy menekültkérelmet nyújthassanak be – mondta.

Egy nap alatt 156-an próbálkoztak

Az már a rendőrség napi statisztikájából derül ki, hogy szombaton is száznál többen próbálták átlépni illegálisan a magyar–szerb határt. Az összesítés szerint a július 23. 0 óra és július 23. 24 óra közötti időszakban

156 ember szándékozott illegálisan bejutni Magyarországra a déli határszakaszon.

Közülük a rendőrök és a katonák 91 embert megakadályoztak ebben, további 65-öt feltartóztattak és átkísértek az ideiglenes biztonsági határzáron.

A katonák és a rendőrök 91 ember átkelését akadályozták meg a magyar–szerb határon Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Bács-Kiskun megye területén két szerb és három román embercsempészt fogtak el, 14 embert próbáltak becsempészni. Vas megye területén egy afgán embercsempészt fogtak el a rendőrök.

Katonák a magyar–szerb határ a Horgos–Szeged vasútvonalhoz közeli szakaszán tavaly ősszel Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Magyarország területén 19 határsértőt fogtak el a rendőrök.