Szemereyné Pataki Klaudia: Bizonyítottak a kecskemétiek

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere a Mercedes gyár bővítésének bejelentésén,Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., Kovács Tamást a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgató
Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki igazgatója, Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester és Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke (b-j) a kecskeméti városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón 2016. július 29-én. Új autógyárat épít a Mercedes kecskeméti gyára mellé, az 1 milliárd eurós beruházással felépülő gyárban évi 150 ezer autót gyárthatnak, lesz benne egy karosszéria-, egy felületkezelő és egy új összeszerelő üzem, valamint egy beszállítói ipari park.
Vágólapra másolva!
A polgármester büszke rá, hogy új Mercedes-gyár épülhet a régi mellé Kecskeméten. Szerinte a megyeszékhely lakói jelentősen hozzájárultak a németek sikeréhez, de a németek is fejlesztésre és beruházásra ösztönözték Kecskemétet. Gyors tempót diktáltak, de a város tudta tartani az iramot.
Vágólapra másolva!

Nem hivatalos rendkívüli közgyűlésre hívta össze Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester a kecskeméti képviselő-testületet, hogy tájékoztassa a képviselőket a mai budapesti bejelentésről. Marcus Schaefer, a Mercedes-Benz termelési igazgatója reggel azt mondta, a meglévő kecskeméti üzem jelentős szerepet játszott a cég globális sikerében, ezért döntöttek egy újabb felépítéséről. Ezzel a Mercedes-Benz részesedése a magyar GDP-ből kétszeresére is nőhet, az export bővüléséhez pedig 3 százalékkal járulhat hozzá.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a Mercedes-gyár bővítésének bejelentésén Fotó: Polyák Attila - Origo

A polgármester arról is beszélt, hogy ezzel Kecskemét is újabb feladatok előtt áll. 2018 végére új feltételeknek kell megfelelniük, a városfejlesztéseket tehát három év alatt be kell fejezniük. Azt mondta,

a németek eddig is erős tempót diktáltak, de a kecskemétiek tartották a vállalásaikat,

és mindent elkövetnek majd azért, hogy 2019-re a város is felzárkózzon ahhoz a lendülethez és dinamizmushoz, amit a Mercedes-gyár képvisel.

– közölte.

„Megvannak a források és a megállapodások az úthálózat-, és bicikliút fejlesztésével kapcsolatban, a vasúti-, és tömegközlekedés továbbfejlesztésével kapcsolatosan is, a bölcsődei, óvodai férőhelyekre, a szükséges ipari parkokra vonatkozóan, ösztöndíjjal támogatjuk a diákokat, kedvezményes ingatlanépítésről is döntött a város, és egy foglalkoztatási nagy projektet indítunk el” – mondta a polgármester, majd hozzátette,

az ipari kutatóközpont létrehozásában is elkezdődtek a tárgyalások. A helyi vállalkozók támogatását szolgáló városi befektetési alap esetében pedig már csak a kormány döntésére várnak.

Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki igazgatója, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

Arról is beszélt, hogy az évtized végén beinduló üzemben Kecskemét a távolabb élőknek is tud munkát adni. Amikor a polgármester februárban megállapodott Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern Városok Programról, azt mondta, tíz éven belül 130 ezer fős lesz Kecskemét, most úgy látja, ennél is többen élnek majd az alföldi városban. Szerinte ez a beruházás a térségben mindenkinek segíti majd a boldogulását.

– mondta az Origónak, majd hozzátette:

Szemereyné Pataki Klaudia a kecskeméti városháza dísztermében Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt is mondta, hogy a képviselők is részt vettek a Mercedes-gyár sikerében, a fejlesztést ugyanis be kellett illeszteni a város társadalmi, infrastrukturális és gazdasági életébe. Ehhez pedig a képviselő-testület döntéseire volt szükség. Folyamatos fejlesztések, beruházások kellettek.

De nem csak ez a hozadéka az autóipari fejlesztésnek. Azt mondja, közgazdászként megtanulta, de most már látja is, illetve meg is értette, mit is jelent a multiplikátor szó.

Azt is nagy sikernek tartja, hogy magyar vállalatok már megtalálják a beszállítói lehetőséget az új típusú vállalatokba is, és a helyi kultúra is fejlődik.

– magyarázta a polgármester, aki azt is elárulta, fiatalok számára vonzó lakóparkokat képzeltek el óvodával, bölcsődével, iskolával együtt. Szerinte ugyanis az a legfontosabb, hogy a kecskeméti gyerekek jó környezetben nőhessenek fel.