Robbanásokat hallottak Szegeden

Célkeresztben című katonai magazin forgatása a JAS-39 Gripen vadászgépekről
Vágólapra másolva!
Egymást követő két óriási hangrobbanás rázta meg Szegedet szombaton, nem sokkal 15 óra előtt. Egy utasszállító gép miatt fel kellett szállniuk a magyar vadászgépeknek. 
Vágólapra másolva!

A megyei katasztrófavédelem szóvivője, Molnár Krisztina a délmagyar.hu-nak elmondta, hogy vadászgépek okozhatták a hangrobbanást, ezt erősítette meg a rendőrség is.

Célkeresztben című katonai magazin forgatása a JAS-39 Gripen vadászgépekről Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Egy utasszállító miatt riasztották a magyar Gripeneket

Nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Zürichből Hongkongba tartó utasszállító repülőgép szombaton délután, ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Egy Boeing 777 típusú utasszállító repülőgép Ausztria felől 14 óra 35 perckor lépett be Magyarország légterébe. Az utasszállító a repülési tervtől nem tért el ugyan, de sem Ausztriában, sem pedig Magyarország légterében nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással.

A Gripen pár a hangsebességet átlépte, ezért lehetett hangrobbanást hallani Kecskemét-Makó-Szeged térségében.

A készenléti szolgálat repülőgépei azonosították az utasszállítót, majd átadták a román légirányításnak, a Gripen pár pedig visszatért a bázisrepülőtérre.

A Flightradar adatai szerint a Cathay Pacific utasszállító repülőgépének pilótái mulasztották el felvenni a rádiókapcsolatot a HungaroControl irányítóival.