Vágólapra másolva!
Heves széllel esővel, villámlással megérkezett a hidegfront az éjszaka, de még hétfőre is jut belőle. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dunától keletre valamennyi, nyugaton pedig komárom-Esztergom, Fejér és Tolna megyére adott ki első fokú figyelmeztetést.

Figyelmeztető előrejelzés Forrás: OMSZ

Hétfőn reggel a középső országrészben, az Északi-középhegységben, délelőtt általában a keleti megyékben van a legnagyobb esély zivatar kialakulására, egy-egy helyen 20-25 milliméter feletti csapadék is hullhat. Hétfőn a délutáni, késő délutáni órákig főként északkeleten, keleten, illetve délen alakulhatnak ki elszórtan zivatarok.

A hét közepére visszatér a meleg

Hidegfront után még lehetnek záporok, zivatarok, de a hét közepére ismét 30 Celsius-fok körüli melegre lehet számítani.

Hétfőn, augusztus elsején több-kevesebb napsütés mindenütt lesz, a legalacsonyabb hőmérséklet 16-21 fok között alakul. Napközben az Alföldön 27-31, másutt viszont 23-26 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Kedden reggel a keleti határszél, illetve napközben a középső megyékben fordulhat elő néhol zápor. Napközben viszont sok napsütés várható. A minimumhőmérséklet 14-19, a maximumhőmérséklet 25-28 fok között valószínű.

Szerdától már többnyire napos lesz az idő, csapadék nem valószínű, és a hőmérséklet napról-napra emelkedik, pénteken 31-35 fok várható.

Nagy dugó lehet

Megkezdődik a XI., Bocskai úton az út- és közműfelújítás. A Petőfi híd felé vezető oldalon lezárják a belső sávot, míg a kifelé vezető oldalon a Fehérvári út és a Kosztolányi Dezső tér között a külső, a Kosztolányi Dezső tér és a Karolina út között pedig a belső sáv lesz zárva.

Boldog névnapot, Boglárkák!

Nevük régi magyar név felújítása. Az elavulófélben levő boglár (jelentése: dísz, ékítmény) szó mellett a név ma már a boglárka nevű virágra is utal.

Ez történt ezen a napon

Augusztus 1. az év 213. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 152 nap van hátra.

Idén 70 éves a forint, amelyet 1946-ban ezen a napon használhattak először, 1948-ban pedig ezen a napon indult meg a forgalom a szabadsághegyi úttörővasúton.

Az első bankjegy a 10 és 100 forintos. A forint 1946. augusztus 1-je óta hivatalos fizetőeszköz Magyarországon. Forrás: MTI/Balaton József