Visszatér a hőség

Dr. Life, Ne menj ide nyaralni, ha kedves számodra az egészséged koktél medence nyár
Vágólapra másolva!
Visszatér a hőség. Folyamatosan melegszik a levegő, pénteken már 35 fok is lehet, hétvégén aztán újabb hidegfront vethet véget a kánikulának. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Kedden változóan felhős lesz az ég, zápor elszórtan fordul elő. Az északnyugati szél megélénkülhet. Reggelre felfrissült a levegő, 13 és 19 fok közé süllyedt a hőmérséklet, délután azonban már 27 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők.

Jók lesznek a közlekedés időjárási feltételei. Nincs fronthatás.

Szerdán csak kevés fátyolfelhő szűri az augusztusi napsütést. Csapadék sehol sem alakul ki. Továbbra is élénk lesz az északnyugati légmozgás.

26 és 31 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Csütörtökön országszerte derült, napos idő várható. Eső nem lesz. Visszatér a hőség, sokfelé emelkedik a hőmérséklet 30 fok fölé. Gyenge lesz a szél.

Jön a forróság Fotó: M.Schmidt János – Origo

Pénteken késő estig sok napsütésre van kilátás, csak elvétve fordul elő csapadék. Késő estétől aztán északnyugat felől zivatarok érkeznek egy közelgő hidegfront előjeleként.

Országos hőség várható, 30–35 fokos maximumokkal.

Szombaton egy hidegfront vethet véget átmenetileg a hőségnek, hatására szórványosan alakul ki zápor, zivatar, és nagy területen fokozódik viharossá az északnyugati szél.

Vasárnap csökken a felhőzet, már csak keleten alakul ki újabb zápor. Lassan mérséklődik a szél. 28-29 fok körüli értékeket mérhetünk.

A BKK szerint ezeken a helyeken lesz nehéz közlekedni:

  • A Petőfi híd déli oldali lehajtóját egyirányúsították a rakpart felé csatornázás miatt. Az északi le- és felhajtót viszont megnyitották, a 153-as autóbusz keddtől az eredeti útvonalon közlekedik.
  • Megkezdődött a XI., Bocskai úton az út- és közműfelújítás. Mindkét irányban sávlezárásra kell készülni. A Petőfi híd felé vezető oldalról a Kosztolányi Dezső térnél nem lehet balra kanyarodni. Helyette ezt a csomópont után jobbra fordulva, a szervizúton végighaladva, majd a Bartók Béla úton szintén jobbra kanyarodva lehet megtenni. (A szervizút egyirányúsága emiatt megfordult.)
  • Folytatódik a közműépítés a Bocskai úton a Fadrusz utcánál, ezért mától mindkét irányban lezárják a külső sávot. A befelé vezető oldalon lezárják a Fadrusz utcát.
  • A Budafoki út kifelé vezető oldalán keddtől a Hengermalom út után egy szakaszon útszűkületre kell készülni közműépítés miatt.
  • Mától a Szépvölgyi úton a Lívia utcánál sávlezárásra kell számítani csatornaépítés miatt.
  • A XIII., Pannónia utcában korlátozásra számítsanak a Tutaj utca és a Dráva utca között, mert felújítják a gázvezetéket.
  • A Dózsa György úton a Kassák Lajos utcánál lezárták a külső sávot a Hősök tere felé gázvezeték-javítás miatt.
  • A XVI., Georgina utcát a Lassú utcánál lezárták vízcsőtörés miatt. A 45-ös (és a 908-as) autóbusz terelt útvonalon közlekedik, több megállóját nem érinti.
  • A XVIII., Felsőcsatári úton az Árpád utcánál sávlezárásra kell számítani gázvezeték-építés miatt. A Töhötöm utcát egyirányúsították az Ond utca és a Felsőcsatári út között.
  • A Pesti alsó rakpartot dél felé egyirányúsították út- és közműépítés miatt a Dráva utcától a Margit hídig, azonban a lehajtót csak a Kárpát utca–Révész utca útvonalon át lehet elérni. Az alsó rakpart forgalmát észak felé a Margit hídnál felterelik a felsőrakpartra.
  • A Dráva utcában a Népfürdő utcánál szintén korlátozásra kell számítani. A 15-ös és a 115-ös autóbusz Angyalföld irányában terelt útvonalon közlekedik, nem érinti a Dráva utca megállót.

Ma van a roma holokauszt nemzetközi emléknapja

Egész Európában, így Magyarországon is arra emlékeznek, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban

néhány óra alatt több mint háromezer romát gyilkoltak meg.

Az Európai Parlament 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti roma holokauszt történelmi tényét.

Kedves Lehel, boldog névnapot!

A Lehel magyar eredetű férfinév, a régi magyar Lél személynév (Árpád fejedelem dédunokáját is így hívták) későbbi alakváltozata. A Lél jelentése valószínűleg lélek. Női párja: Lelle.