Lesz még 35 fok meleg a héten

hőség Balaton pincér sör Fotó kulcsszó fotótéma életkép, zsáner Évszak nyár napernyő
Balatonfenyves, 2007. július 19. Balatonfenyvesen a nagy meleg elől a Balatonba menekültek a nyaralók. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Túlnyomóan napos időre számíthatunk, kisebb esőre csak az ország északnyugati részén lehet számítani. Ma még csak 30 fokos maximum-hőmérsékletet jeleznek, de ez a következő napokban több lesz. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Ma eleinte lehetnek átmenetileg erősen felhős területek és időszakok, majd napos idő várható több-kevesebb gomolyfelhővel. Az ország döntő részén nem lesz csapadék, egy-egy rövid ideig tartó zápor, esetleg reggelig kisebb eső főként az északnyugati országrészben és az Északi-középhegységben alakulhat ki. A többnyire mérsékelt, jellemzően északnyugati, nyugati szél napközben kissé megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 19 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között várható.

Csütörtökön napközben a Dunántúlon csak kevés, másutt több gomolyfelhő zavarja a napsütést, emellett az északi megyékben fátyolfelhők is megjelennek az égbolton, de csapadék sehol sem valószínű. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon időnként megélénkül, a keleti megyékben gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14 és 20 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 30 fok körül valószínű.

Így mondjuk ki lehet bírni a hőséget Forrás: MTI/Varga György

Pénteken a kezdeti derült idő után a nyugati megyékben egyre több gomolyfelhő képződik, másutt a nap nagy részében gyengén felhős marad az ég. Késő délutántól előbb a Dunántúlon, majd az Északi-középhegység egyes részein megnövekszik a felhőzet, és ekkor már záporok, zivatarok is kialakulnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22,

a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 31 és 35 fok között alakul.

Boldog névnapot, Hermina!

Augusztus 3. az év 215. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 150 nap van hátra. A Hermina a Herman férfinév női párja, jelentése: hadi nő. Más feltevések szerint a germán Ermin vagy Irmin isten nevével függ össze.

Filmajánló

A ménesgazda - Duna Tv - 21.25

Farkasokkal táncoló, 1. rész - Super TV2 - 21.00

A hatalom árnyékában - Filmcafe - 21.00

Közlekedés

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint az V. kerületi Március 15. téren az Apáczai Csere János utcánál időszakos sávlezárásra kell számítani rendezvény előkészületei miatt pénteken 15 óráig.

A Petőfi híd déli oldali lehajtóját egyirányúsították a rakpart felé csatornázás miatt. Az északi le- és felhajtót viszont megnyitották, a 153-as autóbusz már az eredeti útvonalon közlekedik.

Megkezdődött a XI., Bocskai úton az út- és közműfelújítás. Mindkét irányban sávlezárásra kell készülni. A Petőfi híd felé vezető oldalról a Kosztolányi Dezső térnél nem lehet balra kanyarodni. Helyette ezt a csomópont után jobbra fordulva, a szervizúton végighaladva, majd a Bartók Béla úton szintén jobbra kanyarodva lehet megtenni. (A szervizút egyirányúsága emiatt megfordult.)