Századvég: Elutasítják a magyarok az illegális bevándorlást

Kiskunhalas, menekült, migráns, tábor
Kiskunhalas, 2016. június 2. Ismét csoportokba verődve tiltakoznak a migránsok a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén 2016. június 2-án. A Bács-Kiskun megyei befogadóközpontnál továbbra is fokozott a rendőri jelenlét. Az előző nap is volt tiltakozás, akkor jobb körülményeket és gyorsabb ügyintézést követeltek az illegális bevándorlók. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A Századvég Politikai Iskola Alapítvány legfrissebb felmérése szerint a megkérdezettek 90 százaléka továbbra is elutasítja az Európába irányuló illegális migrációt – közölte az alapítvány.
Vágólapra másolva!

A június 20. és 30. között 2004 felnőtt részvételével készített felmérésben a Századvég a migrációhoz kapcsolódó személyes tapasztalatok, illetve információk megszerzésének módját mérte fel.

Az eredmények azt mutatják, hogy minden negyedik megkérdezettnek volt saját vagy közeli hozzátartozóján keresztül személyes tapasztalata "irreguláris migránsokról". Az erről beszámolók mintegy háromnegyede negatívan nyilatkozott,

minden tizedik válaszadó zaklatásról, inzultusról számolt be.

Jobb körülményeket és gyorsabb ügyintézést követeltek az illegális bevándorlók Kiskunhalason Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A személyes tapasztalattal rendelkezők közül tízből hatan véletlenül találkoztak migránssal, egyharmaduk személyesen is kommunikált velük, míg

kétharmaduk a tapasztalt magatartás alapján alakította ki véleményét.

A Századvég kutatta az információszerzést is, az eredmények azt mutatják, hogy a magyar társadalom alapvetően a magyar nyelvű médiumokat használja a migrációs helyzet fejleményeinek követéséhez, minden hatodik válaszadó nyilatkozott úgy, hogy külföldi hírforrásokból is tájékozódik.

A válaszolók az Európai Uniótól elsősorban szigorú határvédelmet várnak el, ugyanakkor 71 százalékuk nem tartja elfogadhatónak a menedékkérők tagállamok közötti automatikus szétosztását.
Bár a kutatásban részt vevők 56 százaléka optimista a kibocsátó és a tranzitországok pénzügyi támogatásának hatékonyságát illetően, az így válaszolók 86 százaléka megfelelő nemzetközi együttműködést és felügyeletet tartana szükségesnek.