Volt miniszter árulta el a DK alelnökét

Varju László FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré pártigazgató politikus sajtótájékoztató SZEMÉLY
Debrecen, 2014. február 3. Varju László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója, a 4-es, Berettyóújfalu központú választókerület jelöltje az Összefogás Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón Debrecenben 2014. február 3-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Nem mindig adott teljes képet az utóbbi években Varju László DK-alelnök vagyonnyilatkozata, mert abból többször kimaradtak céges érdekeltségei – derítette ki a Direkt36. A portál azután kezdett kutakodni a parlamenti képviselő vagyonnyilatkozataiban, hogy a Facebookon Lamperth Mónika volt belügyminiszter felhívta a figyelmet: Varju nyilatkozatából kimaradt egy panzió. A DK reagálásában elismerte, hogy Varju hibázott, de állításuk szerint "a hiányt pótolta". A Fidesz arra kíváncsi, mit rejteget még Varju.
Vágólapra másolva!

Egy taksonyi panziót ajánlott ismerőseinek a Facebookon Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, ám mint arra Lamperth Mónika volt belügyminiszter felhívta a figyelmet, a „pecó” kimaradt a parlamenti képviselő vagyonnyilatkozatából. Varju szerint azért, mert az a családi cég tulajdonában van, és a céges ingatlanokat nem kell külön feltüntetni. Ez igaz ugyan, de a Direkt36 azt is kiderítette, hogy a DK-alelnök több cégben meglévő részesedését sem mindig tüntette fel pontosan.

Lamperth Mónika „buktatta le”

„Lacikám, nem láttam a vagyonbevallásodban ezt a kis pecót” – írta egy szmájli kíséretében Lamperth Mónika volt belügyminiszter – jelenleg a XV. kerület jegyzője – egykori MSZP-s párttársa, a most a Demokratikus Koalícióban (DK) alelnökként politizáló Varju László Facebook-bejegyzése alá, amiben Varju ismerőseinek ajánlotta a taksonyi Zöld Sziget panziót.

A Direkt36 cikke szerint Varju László később azt mondta, hogy nagyon rosszulesett neki a „vicc”, Lamperth Mónika pedig utóbb elnézést is kért tőle érte. Tény, hogy a céges ingatlanokat külön nem kell feltüntetni a vagyonnyilatkozatban, de a portál utánajárt a dolognak, és kiderült, hogy Varju László nyilatkozataiból több olyan cég is kimaradt, amiben van tulajdonrésze.

Több cégben is van részesedése

Valójában Varjunak több, összesen évi több tízmilliós bevételt termelő cégben van részesedése, amelyek a politikus állítása szerint a család megélhetésének felét adják – olvasható a Direkt36 cikkében. A cégek vagyonát gyarapítja többek között a taksonyi panzió, két kisebb balatoni üdülő és két autó is.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Varju a céges érdekeltségeit nem mindig vallotta be pontosan, a nyilatkozatai 2015 előtt több ponton hiányosak voltak.

Az egyik céget 6, a másikat 9, egy harmadikat 3 vagyonnyilatkozatából hagyta ki.

Abban a két évben is hiányos vagyonnyilatkozatokat adott le, amikor a második Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormány idején államtitkár volt a gazdasági tárcánál.

Varju a Direkt36-nak elismerte, hogy korábban „rendetlenségből” kihagyta egyes cégeit, de mára igyekezett helyrehozni a hibát.

A vagyonnyilatkozata ugyanakkor szerinte tükrözi a valós helyzetet, mert a cégei mögött álló vagyonnak nyilvános adatbázisokban minden érdeklődő utánanézhet.

DK: Varju hibázott, a hiányt pótolta

Reagált az ügyre a DK is. A párt közleménye szerint 2015 előtt ​

Ugyanakkor a DK alelnöke a közlemény szerint kijelenti, hogy minden vagyonáról és bevételéről beszámolt, cégei pedig soha, semmilyen állami támogatást nem kértek és nem kaptak.

A reagálás cáfolta, hogy

a vagyonnyilatkozatokban a képviselőknek cégeik bevételéről, tulajdonrészeikről be kellene számolni, hiszen ezekről nem a vagyonbevallás, hanem a cégbíróságoknak küldött nyilvános beszámolók rendelkeznek,

ott minden adat hozzáférhető bárki számára.

Közölték azt is, hogy a DK a jövőben is a vagyonnyilatkozati rendszer megújításáért fog küzdeni, mert teljes átláthatóságra, kutathatóságra és visszakereshetőségre van szükség, ez szerepel programjukban is.

Fidesz: mit rejteget még Varju?

Végül a Fidesz is kiadott egy közleményt, melyben választ vár arra a kérdésre, hogy Varju László, a DK alelnöke miért "hazudott éveken át" valós anyagi helyzetéről, és "mit rejteget még". Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője úgy kommentált: "újabb baloldali trükközésre derült fény",

Varju László, "Gyurcsány jobbkeze" vagyonnyilatkozataiban éveken át "eltitkolta valós anyagi helyzetét és cégeit".

A DK alelnöke azt a hamis képet próbálta fenntartani, hogy szinte semmije nincs, miközben több jövedelmező és vagyonos cége volt - állapította meg a szóvivő.

Halász János frakciószóvivő szerint a baloldal tele van korrupciós ügyekkel Forrás: MTI/Kovács Attila

Halász János hozzátette: a baloldal tele van korrupciós ügyekkel, majd emlékeztetett Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes több százmillió forintot rejtő külföldi bankszámlájára, és arra, hogy szerinte Juhász Péter, az Együtt politikusa "sem tud elszámolni vagyoni helyzetével".