Három vízlépcsőre lehet szükség a Dunán

2016.08.08. 07:28

Az év jelentős részében korlátozás nélkül hajózható lenne a Duna, de ehhez legalább három vízlépcsőre lenne szükség a folyó magyarországi szakaszán a Magyarországi Logisztikai Szolgáltatóközpontok Szövetsége szerint.

Legalább három vízlépcsőre lenne szükség a Duna magyarországi szakaszán ahhoz, hogy a folyó az év jelentős részében korlátozás nélkül hajózható legyen – írja a Magyar Nemzet a Magyarországi Logisztikai Szolgáltatóközpontok Szövetségének tájékoztatására hivatkozva.

Az alacsony vízállás a gond

Bíró Koppány Ajtony, a szervezet főtitkára a lapnak kifejtette: a fő problémát az okozza, hogy a Duna felső szakaszain már megvalósult vízlépcsők alatt felgyorsul a sodrás, emiatt egyre alacsonyabb lesz a vízállás. Így viszont a Duna magyarországi szakasza kiszámíthatatlanul hajózható – tette hozzá.

A Duna alacsony vízállásnál, a margitszigeti hídfőnélFotó: Origo

A szakember szerint megoldást jelentene, ha Budapest felett egy, a főváros alatt pedig két vízi erőművet építenének. Így a kiszámíthatóbb vízállás biztosítása mellett áramtermelésre és a folyón való közúti átkelésre is mód nyílna, a földuzzasztott víz pedig turisztikai célokra lenne alkalmas.

A kapcsolódó tárolók kiválóan használhatók az árvíz elleni védelemben, illetve a mezőgazdasági területek elsivatagosodása ellen, valamint az öntözéses növénytermesztési kultúrák elterjedésére is megoldást nyújtanak – fejtette ki a szervezet főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ CIKK