Bakondi: Nem a szolidaritás, a biztonság a legfontosabb

Szerb-Magyar határ Röszke térségében biztonsági határzár alias kerítés
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója reagált az Európai Bizottság elnökének minapi kijelentésére. Bakondi György az őszi időszak egyik nagy kérdésének nevezte, hogy történik-e változás az Európai Unió álláspontjában.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Juncker egy hétfőn megjelent német lapinterjúban a kvótaszabályozásról azt mondta, hogy az szerinte a szolidaritás elvén alapul. Azt szolgálja, hogy a Földközi-tengernél fekvő tagállamok ne maradjanak magukra a menekültdrámával, és a bizottság a szerződések őreként köteles gondoskodni a hatályos uniós jogszabályok érvényesítéséről.

Bakondi György viszont úgy látja, hogy nem a szolidaritás a legfontosabb, hanem a biztonság. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 műsorában úgy fogalmazott,

a kvótanépszavazásnak komoly üzenete van Európa számára is,

Magyarországnak pedig kötelessége, hogy az eredmény alapján az elfogadott álláspontot megjelenítse a magyar jogrendszerben, és képviselje az európai tárgyalásokon.

Bakondi György: Nem a szolidaritás a legfontosabb, hanem a biztonság Fotó: Polyák Attila - Origo

A belbiztonsági főtanácsadó a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában felidézte: Magyarország újszerű megoldásokat alkalmaz az illegális bevándorlás megfékezésére, ezek közé tartozik a műszaki akadályrendszer, amely nélkül nem lehetne feltartóztatni az emberáradatot, de ide sorolhatóak a jogszabály-módosítások, valamint a katonák és a rendőrök jelenléte a határ mentén.

Biztonsági határzár a szerb-magyar határon, Röszke térségében Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Bakondi György az őszi időszak egyik nagy kérdésének nevezte, hogy történik-e változás az Európai Unió álláspontjában. Szerinte erre van esély, amelyet azzal indokolt, hogy egyre több ország kezdett határőrizeti tevékenységet.