Bukásra áll a fizetős parkolás Zuglóban

Vágólapra másolva!
Egyelőre biztosan nem lesz fizetős parkolás Zuglóban, mivel a tulajdonosi bizottság legutóbbi ülésén elhalasztotta a tender kiírását. A PM-es Karácsony Gergely vezette kerületben 2015 végén úgy tűnt, hogy sikerül pontot tenni az évek óta húzódó ügy végére, de a tendereztetés botrányba fulladt és még bírságot is kellett fizetnie az önkormányzatnak. 
Vágólapra másolva!

Lassan egy éve nem sikerül a közbeszerzést sem kiírni a zuglói fizetős parkolási rendszer kiépítésére. A XIV. kerületi önkormányzat tulajdonosi bizottságának augusztus 4-i ülésén döntöttek volna a pályázat kiírásáról, de a testület nem szavazott. Így

a következő hónapokban sem kezdődik meg a beruházás

megvalósítása, amiből pedig komoly hasznot remélt volna az önkormányzat.

Zuglóban egyelőre nem kell fizetni a parkolásért Fotó: Bielik István - Origo

Egymilliárdot reméltek

Mint arról az Origo még 2015 decemberében beszámolt, a tervek szerint 2016 márciusától már Zuglóban is lettek volna fizetős parkolási övezetek. A Városliget környékén 265 forintot, az Örs vezér térnél pedig 165 forintot kellene fizetniük óránként az autósoknak. A kerület évente közel egymilliárd forintos bevételre számított a parkolási díjakból. Ezeket a pénzeket egyébként szociális támogatásokra, illetve a kerületi intézmények és közterületek felújítására fordították volna.

A kerület úgy érvelt, hogy a fizetős övezetek kijelölésével a lakók helyeit akarják megvédeni azoktól, akik kvázi P+R parkolóként használják a környéket. Az övezetek kijelöléséről még a korábbi zuglói vezetés döntött, két évig azonban nem történt semmi ez ügyben.

A zuglói képviselő-testület még 2015 őszén fogadta el a parkolási zónákat. Eszerint az autósoknak ezeken a helyeken kellett volna fizetniük a parkolásért:

  • a Dózsa György út – Vágány utca – Hungária körút – Erzsébet királyné útja – Francia út – Ajtósi Dürer sor által határolt területen,
  • a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor – Francia út – Kerepesi út által határolt területen,
  • és az Örs vezér tere – Bánki Donát utca – Padlizsán utca – Kerepesi út, illetve az Örs vezér tere – Kerepesi út – Vezér utca – Ond vezér út által határolt területeken.

Áremelkedés

Akkor Hajdú Flórián, a kerület szocialista alpolgármestere azt mondta, közel kétszáz parkolóautomata beszerzésére írtak ki pályázatot, ennek 2016 februárjában lesz eredménye. A rendszert a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. fogja üzemeltetni. A bonyodalmak ezután kezdődtek.

Korábban a parkolóautomaták beszerzésére és ötéves üzemeltetésére 1,018 milliárdot forintot szavaztak meg. A szocialista többségű tulajdonosi és közbeszerzési bizottság később

nettó 1,365 milliárd forintra emelte

a gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárás becsült értékét. Emellett kizárták az egyik pályázót és döntöttek a közbeszerzés folytatásáról.

A kerület azóta már lemondott jegyzője törvényességi kifogással élt, mondván, a bizottságnak nincs joga ilyen döntést hozni. Karácsony sürgősséggel a január végi testületi ülés napirendjére tűzte az ügyet, ahol az eljárás megállításáról és új beruházási célokmány készítéséről döntöttek.

A zuglói jegyző korábban törvényességi kifogást emelt a parkolási közbeszerzés ellen Forrás: Origo

Bírság

2016. márciusában egymillió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság közbeszerzési döntőbizottsága a zuglói önkormányzatra a parkolási közbeszerzés kiírásának szabálytalansága miatt. A testület megsemmisítette a részvételi felhívást is. A döntőbizottsági határozat miatt pedig

új parkolási közbeszerzést kellett kiírnia

az önkormányzatnak.

A parkolási rendszer bevezetése és az erről szóló közbeszerzés kiírása a július 4-i rendkívüli testületi ülésen került ismét napirendre. A képviselők elé eleve egy 1 410 579 880 forintos becsült érték került. Ez a korábbi összegnél is magasabb volt. Az MSZP gazdasági alpolgármestere Hajdú Flórián által jegyzett konstrukció szerint a beruházó cég 204 parkolóórát venne, darabonként 2 850 000 Ft. plusz Áfa áron, mely összesen 738 378 000 Ft.-ba kerülne.

A tervek szerint több mint hárommillió forintba kerülne egy parkolóóra Zuglóban Forrás: Origo

Színes kijelző

Az üzemeltetés az MSZP-s anyag szerint parkolóóránként havi 80 ezer forintba kerül majd. A tervezett négyéves üzemeltetés költsége tehát 581 400 000 Ft. plusz Áfa lenne. A parkolóórák elvárt műszaki paraméterei között

színes LCD képernyő és teljes klaviatúra is szerepelt.

Hajdú Flórián az ülésen visszavonta az előterjesztést és a tulajdonosi bizottság elé visszautalta az ügyet. A testület azonban augusztus 4-i ülésén elhalasztotta az erről szóló döntést.