Tovább nőttek a transzplantációs várólisták

ÉPÜLET műtő orvosi berendezés
Budapest, 2015. december 19. Az első sikeres magyar tüdőtranszplantációhoz használt berendezések az Országos Onkológiai Intézet műtőjében 2015. december 19-én. Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon, a műtét sikeres volt. A hatórás műtétet december 12-én végezték el, a beteg jól van. Egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A tüdőtranszplantáció az egyetlen, ahol csökkent a várakozók száma Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A februári 1145-tel szemben jelenleg 1158-an várakoznak új vesére, 126 embernek kellene új máj, nyolccal többnek, mint februárban, és a korábbi 56-tal szemben már 60 páciensnek lenne szüksége új szívre – írja a Magyar Nemzet az Országos Vérellátó Szolgálat adataira hivatkozva.

Az első sikeres magyar tüdőtranszplantációhoz használt berendezések az Országos Onkológiai Intézet műtőjében. 2015. december 12-én hajtottak végre először tüdőtranszplantációt Magyarországon. Egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba. A hatórás műtét sikeres volt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kombinált vese-hasnyálmirigy donorra most 22 helyett 36 beteg vár, és 11 embernek kellene új tüdő az egészséges élethez.

Ez az utóbbi az egyetlen olyan transzplantációfajta, amelynél csökkent a várakozók száma.

A nemzeti szervdonorációs regiszter legfrissebb mutatói alapján - elhunyt donor szervének köszönhetően - az idei évben eddig 186 vese-, 46 máj-, 35 szív-, 8 tüdő- és 2 kombinált verse- és hasnyálmirigy-átültetést végeztek magyar betegeken.

Előfordul azonban, hogy valaki hiába kerül sorra, mégsem tudják megműteni. Ha ugyanis valamilyen fertőzéstől, betegségtől szenved a beteg, például influenzás vagy megfázott, nem lehet elvégezni a szervbeültetést.