Kövér László: A népszavazás bátorítást adhat más országoknak

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nyári tábora Kisvárdán
Kövér László az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nyári táborában, Kisvárdán
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés elnöke nehezen tudja elképzelni, hogy az Európai Unió politikai értelemben figyelmen kívül hagyja egy tagállam szavazóinak véleményét, az október 2-ai népszavazással kapcsolatban pedig úgy véli: a magyar példa bátorítást adhat olyan országoknak, amelyek migrációügyben most "a magyar külpolitika farvizén eveznek".
Vágólapra másolva!

Kövér László a Heti Válasznak adott interjújában - amely a lap csütörtöki számában jelent meg - arról beszélt, hogy egyes politikusok rendszeresen a demokrácia korlátozásával vádolták Magyarországot, és ugyanezen emberek most fanyalognak, amikor a létező legdemokratikusabb eszköz, a népszavazás útján nyilvánítanak véleményt az emberek az európai és hazai jövő szempontjából kulcsfontosságú kérdésben.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország az unióból kihátrálást készíti elő, azt válaszolta: minden fenntartásunk ellenére ma is le kell szögeznünk:

hazánk elemi érdeke a tagság.

Ezt egyebek mellett nemzetpolitikai érvekkel, továbbá a külföldi tanulás és munkavállalás lehetőségével indokolta. Kövér László egyúttal azt is kijelentette: nagyon nem szeretné, ha idővel a nemzeti érzelmeket lefojtó birodalommá alakulna át az EU.

"Pedig vannak ilyen törekvések, ráadásul a baloldal ehhez az ideológiát is legyártotta" - jegyezte meg, hozzátéve: ők azt az erőltetett ellentétpárt próbálják felállítani, hogy vannak az érdekmentes humanisták és a "korlátolt nacionalisták".

Kövér László az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nyári táborában, Kisvárdán Forrás: MTI/Balázs Attila

A házelnök beszámolt arról is, hogy előkészítés alatt van a közös visegrádi parlamenti közgyűlés alapszabálya. A testület egyebek mellett a közös uniós érdekérvényesítésben, infrastrukturális-gazdasági beruházásokban, oktatási-kulturális kooperációban lesz kompetens, és a házelnök reményei szerint az együttműködés napi gyakorlata olyan bizalmi alapot hoz létre, amelyen a nemzeti-kisebbségi kérdéseket is közös nevezőre lehet hozni.

- mondta még Kövér, aki szerint a kormánypártnak nemcsak víziója van Magyarország sorsáról, hanem képes sikeres válaszokat adni a kihívásokra. Ezzel szembeállította, hogy meglátása szerint az ellenzéknek nincs értékrendje és jövőképe a "hatalomra kerülés elementáris vágyán kívül".