Polt Péter Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését kérte

parlament, plenáris ülés, országgyűlés,  mengyi roland fidesz
Vágólapra másolva!
Mengyi Roland Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kéri a legfőbb ügyész az Országgyűléstől. Mengyi ügyében az MSZP tett feljelentést csalás és hivatali visszaélés miatt, miután a gyanú szerint kenőpénzért cserébe biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek egy uniós pályázatnál. A politikus szerint visszaéltek a nevével.
Vágólapra másolva!

Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi Roland (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - jelentette be Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Mengyi Roland közleménye

A legfőbb ügyész kezdeményezésével kapcsolatban az alábbiakról kívánok nyilatkozni: "Az eljáró hatóságokkal teljes mértékben együttműködök, és magam fogom kérni az Országgyűlést, hogy a mentelmi jogomat függessze fel a valóság mielőbbi tisztázása érdekében."

A mentelmi jog felfüggesztését két bűncselekmény gyanúja miatt kérik: bűnszövetségben és bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérlete, illetve vesztegetést állítva befolyással üzérkedés bűntette miatt.

Fazekas Géza, a Legfőbb ügyészség szóvivője Forrás: MTI/Marjai János

Az uniós forrásból finanszírozott pályázatokkal kapcsolatos fiktív teljesítések, túlárazott szerződések, több milliós kenőpénzek miatt folyó eljárásnak már öt gyanúsítottja van - közölte a szóvivő. A nyomozást korábban a NAV folytatta, ám miután mentelmi joggal érintett személy érintettsége merült fel, a nyomozást átvette az ilyen ügyekben illetékes Központi Nyomozó Főügyészség.

Korábban feljelentették

Mint arról az Origo is beszámolt, az MSZP augusztus elején tett feljelentést Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés miatt.

Mengyi Roland beszél a parlamentben - most kiadhatja az Országgyűlés Forrás: Origo

Előzőleg a 168 Óra írt arról, hogy a magát gyakran "Voldemort nagyúrnak" szólíttató Mengyi Roland 2015-ben kenőpénzért cserébe biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek egy uniós pályázatnál. A lap megszerezte továbbá egy olyan telefonlehallgatási jegyzőkönyv részletét is, amelyben az egyik szereplő Mengyi Roland.

Visszaéltek a nevével

Mengyi Roland az MTI-hez eljuttatott közleményében korábban úgy reagált, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. Úgy fogalmazott,

Azt is mondta, amennyiben "a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi", kéri mentelmi joga felfüggesztését.

Feljelentés-kiegészítést tett az MSZP

Nem sokkal az ügyészség bejelentése előtt az MSZP közölte, hogy bűnpártolás miatt feljelentéskiegészítést tesz az ügyészségen Mengyi Roland ügyében. Bárány Balázs, a szocialisták elnökségi tagja azzal indokolta lépésüket, hogy a 168 Óra szerint a nyomozók már készültek rajtaütni a kormánypárti képviselőn, miközben kenőpénzt fogadott el. "Ez valamilyen csoda folytán mégsem történt meg, kíváncsiak volnánk ennek okaira" - fogalmazott. Bárány jelezte: elvárják az ügyészségtől, hogy indítványozza Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését.