Négy rendőr és egy állatorvos is tagja volt az átcímkézős bandának

lejárt szavatosságú
Törökbálint, 2014. március 18. A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkatársai egy múlt hétvégi, a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség által kezdeményezett akció során lefoglalt, lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket rakodnak ki egy törökbálinti raktárból 2014. március 18-án. Négy gyanúsítottat, köztük egy rendőrt vettek őrizetbe, miután fény derült egy lejárt szavatosságú élelmiszerek átcsomagolásával, átcímkézésével, illetve továbbértékesítésével foglalkozó szervezet működésére Pest megyében. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Lejárt szavatosságú termékeket címkézett át egy bűnszervezet egy szemetes raktárban egerek és patkányok között. Tizenkilenc ember ellen emeltek vádat, köztük rendőrök és egy állatorvos ellen is. Nagyon sok lejárt szavatosságú élelmiszert foglaltak le.
Vágólapra másolva!
Összesen tíz helyen tartottak az ügyben házkutatást 2014 márciusában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gyugyi Csilla, az ügyészség szóvivője elmondta: a bűnszervezet – amelynek tagjai között négy rendőr és egy állatorvos volt – az egyik élelmiszer-megsemmisítéssel foglalkozó ócsai céghez vitt termékeket csomagolta át, hogy aztán újra piacra dobja. A cég különböző áruházláncoktól vett át lejárt, illetve a lejárathoz közeli szavatosságú élelmiszereket: tejtermékeket, nyers húst, felvágottakat, édességet, kávét.

A szerződés szerint ezeket meg kellett volna semmisíteniük. A cég vezetője viszont 2011-ben úgy látta, az élelmiszerek egy része még értékesíthető

– ismertette a vádirat lényegét a szóvivő.

A cégvezető komplett bűnszervezetet hozott létre. Alkalmazottai kiválogatták a még eladható termékeket, majd eladták a környéken élő emberek mellett viszonteladással és kiskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezeti tagoknak.

A viszonteladók egyike egy rendőr volt.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség akciója során 250 tonna lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert foglaltak le Forrás: MTI/Kovács Tamás

A megsemmisítésre szánt áruból nagy tételben egy törökbálinti cég is vásárolt. Raktárában előbb hígítóval lemosták a csomagolásra nyomtatott lejárati időket, majd átcsomagolták a termékeket, és új dátumot nyomtattak rájuk. Ezután dobták a piacra. A romlott élelmiszerek állapotát az is befolyásolhatta, hogy

a raktár tele volt szeméttel, lomokkal, egerekkel és patkányokkal.

– mondta Gyugyi Csilla.

Az állatorvos a hozzá befutó panaszok ellenére nem ellenőrizte a raktárat, de az is előfordult, hogy a rendőrökkel együtt előre tájékoztatta a cégvezetőt a hatóság érkezéséről.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség 2014 márciusában – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának munkatársaival, a Készenléti Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közreműködésével – tíz helyszínen tartott házkutatást. Átfésülték az ócsai cég székhelyét, telephelyét és az átcímkézett árukat eladásra átvevők dabasi, felsőpakonyi, törökbálinti és budaörsi raktárait is.

Több mint 250 tonna, több tízezer tétel élelmiszert foglaltak le.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség most emelt vádat az ügyben, összesen tizenkilenc ember ellen. A bűnszervezet tagjai közül négyen korábban előzetes letartóztatásban voltak, ma mindannyian szabadlábon védekezhetnek.