Zavartalan ünnepen dolgozik az operatív törzs

Áder János augusztus 20 zászlófelvonás
Budapest, 2016. augusztus 20. A díszőrség tagjai a nemzeti lobogót hozzák a zászlófelvonásra az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren 2016. augusztus 20-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Kora reggel óta dolgozik az operatív törzs: a testületben minden érintett szerv, képviselője figyelemmel kíséri a nemzeti ünnep rendezvényeit. Az ünnepségsorozat Áder János köztársasági elnök jelenlétében a nemzeti lobogó felvonásával kezdődött.
Vágólapra másolva!

Megkezdte munkáját az augusztus 20-ai ünnepi programok biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. A késő éjszakáig ülésező testületben minden érintett szerv - rendőrség, meteorológiai szolgálat, mentők, BKK, katasztrófavédelem - képviselői figyelemmel kísérik az ünnep rendezvényeit.

A meteorológiai előrejelzések szerint Budapesten napos idő lesz, eső nem valószínű Forrás: MTI/Vajda János

A meteorológiai előrejelzések szerint Budapest térségében egész nap többnyire napos időre lehet számítani. Átmeneti felhősödés lehet, de csapadék nem valószínű.

Meleg idő várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet a 30 Celsius-fokot is elérheti.

Ezért a rendezvényekre kilátogatóknak ajánlott a folyamatos folyadékpótlás és a megfelelő öltözék, az érzékenyebbek a tűző napot lehetőség szerint kerüljék.

Az államalapítás és az államalapító Szent István ünnepének hagyományos rendezvénysorozata reggel fél 9-kor kezdődött Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával, majd a honvédtisztek avatásával folytatódik a Kossuth téren.

Áder János államfő is a zászlónál

Katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A lobogót Áder János köztársasági elnök jelenlétében, a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. A ceremónián Áder János mellett részt vett Kövér László házelnök, Simicskó István honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar Főnöke, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a kormány több képviselője, továbbá állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői, valamint családok, civilek százai.

Családi programok, koncertek

Délelőtt 10 órától családi programok kezdődnek a Clark Ádám téren, amelyek délután szabadtéri koncertekkel folytatódnak. Megnyitja kapuit az Országház, a látogatók 18 óráig nézhetik meg a Szent Koronát, a Kupolacsarnokot és a díszlépcsőházat.

Megnyitja kapuit az Országház, megtekinthető a Szent Korona Fotó: Tuba Zoltán Origo

A Magyar Ízek Utcájában idén is megkóstolható a Szent István-napi kenyér, Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája. A hagyományos ünnepi szentmise 17 órakor kezdődik a Bazilikában, majd innen indul a Szent Jobb-körmenet.

A szokásokhoz híven a 21 órakor kezdődő tűzijátékot a Duna-parton, az Erzsébet és a Lánchíd között lehet majd legjobban látni.

A rendezvények biztosításáért felelős állami szerv többszázezres közönséget vár a nap folyamán a különböző programokra, ezért több helyen forgalmi változásokra és útlezárásokra kell számítani. Mindemellett országszerte számos településen tartanak programokat az állami ünnepen.