Magyarország tortája volt az Ízek Utcája sztárja

2016.08.20. 15:22

Ünnepi torta- és kenyérbemutató színesítette a programot az idei Magyar Ízek Utcáján. Bemutatták és mindenki megkóstolhatta a Magyarország idei tortáját, az Őrség Zöld Aranyát, illetve az ország cukormentes tortáját, az Áfonya hercegnőt, valamint az idei Szent István-napi kenyeret.

Ünnepi torta- és kenyérbemutató színesítette a nemzeti ünnep alkalmából a budapesti Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között kialakított Magyar Ízek Utcája kínálatát: a látogatók megismerhették és megkóstolhatták Magyarország idei tortáját, az Őrség Zöld Aranyát, illetve az ország cukormentes tortáját, az Áfonya hercegnőt, valamint az idei Szent István-napi kenyeret.

Őrség Zöld Aranya, Áfonya hercegnő

Az Őrség Zöld Aranyát megalkotó salgótarjáni cukrász, Szó Gellért idei győzelmével megvédte címét, mivel a tavalyi nyertes tortát is ő készítette.

Szó Gellért cukrászmester az Őrség Zöld Aranya nevű tortájának egy szeletévelForrás: MTI/Marjai János

Elmondta: az idei nyertes torta egyik fő összetevője, a tökmagolaj használatának ötlete onnan jött, hogy idén különböző olajokkal kísérletezett, és a tökmagolaj nagyon finom és sok vitamint tartalmaz.

Olyan édességet akart készíteni, amely tükrözi a magyar zászló színeit: a tortában a málnazselé adja a piros, a vaníliás-fehércsokoládés mousse a fehér, a roppanós tökmagpraliné és a tökmagolajos-joghurtos réteg pedig a zöld színt.

Magyarország cukormentes tortája, Az Áfonya Hercegnő tortájaForrás: MTI/Marjai János

A Magyarország cukormentes tortáját készítő budapesti Tortavár Cukrászda cukrásza, Pechtol Zsolt, az édesség egyik megalkotója elmondta, a torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert, hanem mandula- és zablisztből, joghurtból, valamint különböző piros bogyós gyümölcsökből készült.

Készült Szent István-napi kenyér

A rendezvényen a Magyar Pékválogatott avatta be közönséget az idei Szent István-napi kenyér készítésének rejtelmeibe. A Magyar Pékszövetség 2011 óta rendez versenyt, amelyen az adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar ünnepi kenyér kiválasztása a cél. Idén azonban versengés helyett az összefogás jegyében készült az új kenyér.

A Magyar Pékség Védjegyével ellátott Szent István-napi kenyérForrás: MTI/Marjai János

A Clark Ádám téren felállított színpadtól alig pár méterre kezdődő Magyar Ízek Utcáján már délelőtt hömpölygött a tömeg. A hetedik alkalommal megrendezett gasztrosétányon végig lehet kóstolni az ország legkiválóbb terményeiből készített finomságokat, megismerkedve a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi gasztrokultúrájával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK