Lomnici: Szlovákia saját polgárait diszkriminálja

Vágólapra másolva!
Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint Szlovákia nyilvánvaló jogsértéseket követ el: egyértelmű, hogy nemzetiségi alapon diszkriminálja a saját polgárait, ezt pedig nagyon nehéz szőnyeg alá söpörni a 21. századi Európában.
Vágólapra másolva!

Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint Szlovákia jogsértéseket követ el - ezt azzal kapcsolatban mondta az M1-en, hogy az Európai Parlament befogadta a Tamás Ilonka-ügyben több mint egy éve benyújtott petíciót, és megkezdték annak kivizsgálását.

A felvidéki, 104 éves Tamás Ilonka hat évvel ezelőtt fordult az Emberi Méltóság Tanácsának elnökéhez, mivel Szlovákiában minden jogától megfosztották: törölték a lakcímnyilvántartásból, megvonták a választójogát és érvénytelenítették a személyi igazolványát. A magyar könnyített honosításra reagálva elfogadott szlovák jogszabály ugyanis kimondja: elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki egy másik országét felveszi.

Lomnici Zoltán az M1-en úgy fogalmazott: az egyik legsúlyosabb az, hogy Tamás Ilonka időközben elhunyt lányát előbb csak pénzért voltak hajlandóak gyógyítani, majd díjazás ellenében sem, vagyis a 21. században nemzetiségi alapon megtagadták az orvosi kezelést egy olyan embertől, aki egész életében Szlovákiában élt és ott fizetett járulékokat. Hozzátette: egyebek közt erre is szeretne majd hivatkozni Brüsszelben.

A szervezet elnöke arról is beszélt, hogy bár a tagság híve, nem működik most jól az unió, ha úgy meg lehet sérteni a normáit, hogy az semmiféle következménnyel nem jár.