Sokkoló képek, ez lehet a hatásuk

cigaretta
Évente mintegy 4,5 ezer milliárd csikket dobnak el
Vágólapra másolva!
A tudományosan ronda csomagolás elsődleges célja, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a cigire, de a leszokással kapcsolatos feliratok miatt a régi dohányosok is nagyobb arányban próbálják meg letenni a cigarettát. Magyarországon évente 23-25 ezer ember hal meg dohányzással összefüggésben, ez az összes haláleset csaknem ötöde. 
Vágólapra másolva!

Alaposan felforgatja a dohánypiacot az a napokban megjelent kormányrendelet, amely a többi között újfajta csomagolásra kötelezi a gyártókat. A több évig tartó folyamat első fontos állomása 2017. május 20. lesz: utána a cigarettásdobozok elejének és hátuljának legalább 65-65 százalékát kombinált, azaz képes és szöveges egészségvédő figyelmeztetések foglalják majd el.

Az ízesített cigarettát már jövőre, a mentolost csak 2020-ban tiltják be Forrás: AFP/Joe Raedle

Jelenleg csak az előlapon vannak ilyenek, méretük viszont csak 40 százalékos. Amellett, hogy a képeket sokkolóbbakra cserélik, minden dobozon lesz leszokással kapcsolatos információ is, most csak hat változat tartalmaz ilyen feliratot – tudtuk meg Demjén Tibortól, a Dohányzás Fókuszpont vezetőjétől. Szintén jövő májustól tiltják be az ízesített cigarettát és cigarettadohányt. Ez alól egyedül a mentol jelent kivételt, amely 2020 májusáig kapott haladékot. Viszont a kapszulás, vagy ismertebb elnevezéssel

pattintós cigarettákat jövő májustól tilos árulni.

A legnagyobb változás 2019. május 20. után jön, amikor már csak egységes csomagolásban kerülhetnek a polcokra a cigaretták és cigarettadohányok. A jogszabály aprólékosan előírja, hogyan nézhetnek ki a dobozok:

  • a doboz csak a PANTONE színskála szerinti 448-as színű lehet,
  • nem kerülhet rá dombornyomás vagy bármilyen díszítőelem,
  • a cigaretta márkaneve legfeljebb 14 pontos,
  • a fajtája maximum 10 pontos betűmérettel szerepelhet, Helvetica betűtípussal.
2019. május 20-tól már minden cigaretta csak egységes csomagolásban kerülhet a polcokra Forrás: MTI

A csomagolás színének kiválasztását komoly vizsgálatok előzték meg Ausztráliában, ahol 2012 decemberében, a világon először bevezették az egységes csomagolást. Ezer dohányost véleményét kérték ki különböző színekről. Végül a PANTONE 448 C-t találták a legkevésbé vonzónak, így azóta

ez az árnyalat hivatalosan is a világ legrondább színe.

Úgy tűnik, az ausztráliai intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket: az utólagos hatásvizsgálatok szerint a változás előtti és utáni 34. hónap között 2,2 százalékponttal, 19,4 százalékról 17,2-re csökkent a dohányosok aránya. Igaz, úgy becsülték, ebből az eredményből csak 0,55 százalék az újfajta doboz érdeme. Mike Daube, az ausztrál Curtin Egyetem egészségpolitikával foglalkozó professzora azt mondta a Financial Timesnak, hogy ez a minimális csökkenés is legalább 118 ezerrel kevesebb dohányost jelent az országban. Másrészt az egységes csomagolás sosem számított csodaszernek, amely leszoktatja az embereket a cigarettázásról, elsősorban azért találták ki, hogy a fiatalokat elrettentse.

Ezt emelte ki Horváth Ildikó, a Korányi intézet stratégiai igazgatója, egyben az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ vezetője is. Mint mondta, az egyencsomagolás lényege, hogy mérsékli a cigaretta, illetve a dohányzás vonzerejét, elhomályosítja a márkák által sugallt életérzést, így csökken a kipróbálás és a rászokás esélye. Azt az igazgató is elismeri, hogy a régóta függőket valószínűleg nem riasztja el szenvedélyüktől az új doboz, de a zöldesbarna csomagolás rájuk is hatással lesz. Az ausztráloknál legalábbis

Magyarországon körülbelül öt éve működik ingyenes leszokást segítő program, amelyet a Leteszemacigit.hu oldalon, illetve a 06 40 200 493-as kék számon keresztül lehet elérni. Ezt a két elérhetőséget egyébként a cigarettásdobozokon és dohányzást tiltó táblákon is kötelező feltüntetni. A személyes, csoportos tanácsadáson kívül jelenleg hat pszichológus telefonon segít a leszokásban. A meghatározott protokoll szerint zajló, hathetes folyamatban hetente egyszer felhívják a jelentkezőket, hogy módszereket, tippeket adjanak nekik, célokat tűzzenek ki, és általában könnyebbé tegyék a dohányzás abbahagyását.

Mostanáig mintegy 10 ezer embernek segítettek felhagyni a füstöléssel, és az utókövetés alapján a jelentkezők több mint 18 százaléka egy év elteltével sem gyújtott rá. Ez nem tűnik soknak, de önerőből,

segítség nélkül csak az emberek 3-4 százaléka képes letenni a cigit.

Demetrovics Zsolt, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője azt emelte ki, hogy egyetlen eszközzel nem lehet visszaszorítani az dohányzást. Szerinte az egységes doboz sem világmegváltó ötlet, nem emiatt fog valaki azonnal leszokni, mégis jó lépés.

Mint mondta, a márkákhoz kapcsolódó, évtizedek során kialakult imidzs erőteljesen hozzájárul a népszerűségükhöz. Ha ezt leépítik, akkor a korábbi színekhez, formákhoz kapcsolódó asszociációk, érzések is kevésbé jelennek meg, a fiatalok számára pedig nem lesz annyira vonzó a cigi. Az egységes csomagolás mellett a tanszékvezető szerint

Dohányzási szokások Magyarországon (2014)

Magyarországon 24 263-an haltak meg dohányzással összefüggő betegségben 2014-ben – olvasható Wéber András, a KSH tanácsosának, a Pécsi Tudományegyetem PhD-hallgatójának tanulmányában, amelyben a dohányzás halandóságra gyakorolt hatását vizsgálta. Ez a szám 2000-től 2014-ig 24 és 25 ezer között ingadozott, ám az összhalálozásban enyhén emelkedett a dohányzásnak tulajdonítható halálesetek aránya. A 2000-ben mért 18,3 százalék 2014-re 19,2-re nőtt.

Az Európai Lakossági Egészségfelmérés 2014-es adatai szerint a felnőtt magyar lakosság 29 százaléka dohányzik. Ez két százalékkal alacsonyabb ugyan a 2009-es adatnál, ám a két időpont között csak az alkalmi dohányosok aránya esett vissza. A rendszeresen rágyújtók hányada kismértékben még emelkedett is, 27-ről 28 százalékra.