Szeptembertől lehet határvadásznak jelentkezni

határzár kerítés rendőrség rendőrautó
Röszke, 2016. március 19. A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművekkel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett 2016. március 19-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A meglévő hét bevetési osztályt további nyolccal bővítik, összesen 3000 új határvadász lesz. Legkorábban jövő májusban kezdhetnek szolgálni az országhatároknál. 
Vágólapra másolva!

Hat hónapos kiképzést kapnak azok, akik határvadásznak jelentkeznek szeptembertől a készenléti rendőrségnél – jelentette be Papp Károly országos rendőrfőkapitány mai sajtótájékoztatóján. Megfelelő létszám esetén novemberben indulhat az első képzés, és a frissen végzett határvadászok legkorábban jövő májusban kezdhetik szolgálatukat.

A határvadászok technikai erőforrásait is bővítik majd, autóbeszerzést is tervez a rendőrség Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A kormány korábbi döntése értelmében 3000 fős létszámbővítést írtak elő a készenléti rendőrségnek, mert nem várható, hogy a bevándorlási nyomás csökken Európa határain, és a magyar határ őrizete jelentősebb rendvédelmi erőket köthet le. Az új határvadász-jelöltek két modulból, képzési szintből álló kiképzésen vesznek részt, és

hat hónap után úgynevezett járőrtársként kezdhetik a szolgálatot a készenléti rendőrség valamelyik határvadász bevetési osztályán.

Ilyen osztályból jelenleg hét van, ezt további nyolccal tervezik bővíteni. Budapesten is egy helyett két ilyen osztály lesz majd, amelyek a mélységi ellenőrzést végzik, és szintén bővítik a bevetési osztályok számát Debrecenben, Orosházán, Szegeden és Kiskunhalason. Nagykanizsán és Kaposváron új bevetési osztályt állítanak fel, a győri, a szombathelyi, a pécsi, a miskolci, a nyírbátori és a kiskunhalasi, már meglévő osztályoknak csak a létszámát bővítik. A toborzást is elsősorban ezekre a területekre koncentrálja majd a rendőrség.

– válaszolta Papp Károly az Origo kérdésére. A frissen végzett határvadász járőr teljes jogú rendőrként áll szolgálatba – azaz akár fegyvert is használhat olyan helyzetben, amelyben erre a törvény feljogosít egy rendőrt –, de csak járőrvezető mellett teljesíthet majd szolgálatot a határon. A ruházatot, fegyverek és a technológiai feltételek – például járőrkocsik

költségét a főkapitány több tízmilliárd forintosra becsülte.

A már szolgálatot teljesítő határvadászoknak is lesz lehetőségük továbbképzésre, további képzési modulok elvégzésre – mondta az országos főkapitány. Ugyanis a tiszthelyettesi képzés jelenleg kétéves tanfolyam.

A határvadász jelöltek az első kéthónapos alapképzésre havi brutto 150 ezer forintos fizetést kapnak majd, ha pedig sikeres záróvizsgát tesznek, és állományba kerülnek, 220 300 forintos bruttó bérre számíthatnak egyéves próbaidőre. A fizetés mellé béren kívüli juttatás is jár.