Nézőpont: Az ellenzékiek fele is a kormány mögött migránsügyben

menekült menekültek migráns migránsok horvát zákány
Directed by Hungarian police officers, migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015.Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees. AFP PHOTO / HANNA SONIA
Vágólapra másolva!
A többség elégedett a kormány bevándorláspolitikájával, az illegális bevándorlók kezelésének kérdésében az ellenzékiek több mint fele is a kormány mögött áll – derül ki a Nézőpont Intézet friss kutatásából. A felmérés szerint népszerűségben továbbra is fölényesen vezet a Fidesz-KDNP.
Vágólapra másolva!

A magyarok 68 százaléka elégedett azzal, ahogy a kormány kezeli az illegális határátlépéseket, még az ellenzéki szimpatizánsok több mint fele – 51 százalékuk – is a kormány mögött áll – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz számára készült legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A többség tart a terroristáktól

A felmérés szerint tízből nyolc magyar – a megkérdezettek 81 százaléka – tart attól, hogy az illegális bevándorlók között terroristák is lehetnek. Az adatokból az is kiderül, hogy

a megkérdezettek közel négyötöde, 79 százaléka a kényszerbetelepítés ellen foglal állást.

Jól mutatja az ügy pártszimpátiát felülíró jelentőségét, hogy tízből hét ismeretlen pártpreferenciájú – a politika iránt nem vagy kevésbé érdeklődők 74 százaléka –, de még a baloldaliak kétötöde, 41 százalékuk is kvótaellenes.

Továbbra is vezet a Fidesz–KDNP

A Nézőpont Intézet friss felmérése szerint a pártok támogatottságában nem történtek érdemi, egy százalékpontot meghaladó változások júliushoz képest. A pártversenyt továbbra is a Fidesz–KDNP vezeti, a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatja.

Pártpreferencia – a képre kattintva a grafikon nagyobb méretben is megtekinthető Forrás: Nézőpont Intézet

A teljes népességben a Jobbikkal 12, a szocialistákkal 10, a DK-val 6, az Együtt-tel 2, a Liberálisokkal 1, a LMP-vel 4 százalék szimpatizál.

A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 45 százalékon állnak,

míg a Jobbik 22, az MSZP 10, a DK 9, az Együtt 2, a PM és a Liberálisok 1-1, az LMP pedig 6 százalékon.