Előzetesbe került a droggal menekülő taxishiéna

taxi, autós üldözés, Budapest
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt előzetes letartóztatásba került az a férfi, aki taxival menekült el a rendőrök elől: az ámokfutó sofőrnél kábítószergyanús anyagot találtak - ráadásul engedély nélkül használta az autót. Az eset több visszaélésre is rávilágíthat a taxistársadalomban.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön még csak kérvényezték, pénteken el is rendelték az ámokfutó taxishiéna előzetes letartóztatását.

Átszáguldott a városon

A férfit augusztus 23-án, a VIII. kerületi Diószeghy Sámuel utcában akarták igazoltatni, a taxis azonban tovább hajtott, és közel 20 percig fogócskázott az őt üldöző rendőrökkel –

menekülése közben három autót összetört, végül az Erzsébet híd budai lábánál, az alsó rakparton állította meg egy szalagkorlát.

A kocsi kigyulladt, az égő járműből végül a rendőrök szállították ki a sofőrt – és nem kerülhette el az igazoltatást sem. Ruhájában és

a taxi utasterében drogot találtak

az intézkedés során.

Megszökhetett volna

Bár ennyi még nem indokolná az előzetest, a bíróság az ügyészség kérésére elrendelte az egyelőre egy hónapra szóló letartóztatást.

A szalagkorlát fékezte meg az ámokfutó sofőrt Forrás: olvasói fotó

A gyanúsított ugyanis többszörös visszaesőnek számít: jelenleg folyamatban van ellene egy büntetőeljárás, egy másik ügy miatt pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A bíróság szerint így jó esély volt arra, hogy szabadlábon védekezve eltűnjön az igazságszolgáltatás elől.

Feketén bérelte a kocsit

Úgy tűnik, a férfinak taxisengedélye sem volt - Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke az Origónak elmondta, a gyanúsított egy bejelentett vállalkozótól bérelhette az autót. Utóbbi pedig nem is számít ritka megoldásnak.

Tömegesen tiltakoztak a taxisok az Uber ellen Budapesten. A sárga autó néha feketézőt takar Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint a BKK-tól megtudtuk, ellenőreik elkérhetik a taxisok vállalkozásiengedély-kivonatát, és a sofőr személytaxi-vezetői igazolványát,

az utóbbi három hónapban pedig havi 20-25 olyan hiénát szűrtek ki, aki mástól "kölcsönözte" a kocsit, persze papírok nélkül.

A BKK minden alkalommal jegyzőkönyvet vesz fel a feketén működő taxikról, a dokumentumokat pedig elküldik az illetékes közlekedési felügyelőségeknek, szükség esetén a NAV-nak és a rendőrségnek is.

Sárga dílerek

Érdekes magyarázatot kaptunk az ámokfutó kocsijában talált drogra is. Metál Zoltán kérdésünkre hozzátette, szakmán belül sok taxishiénáról tudnak, aki két fuvar között drogdílerként dolgozik, vagy taxizással álcázza magát a terjesztést. Metál becslése szerint

150-200 kábítószer-kereskedő is megbújhat a taxistársadalomban.

Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a rendőrök elől menekülő férfi árulta is, vagy csak birtokolta a kocsiban megtalált szert.