Nyomoznak: 115 épület emberi hiba miatt dőlhetett össze

Olaszország, 6,2-es erősségű földrengés, Amatrice, áldozat, halál,   katasztrófa sújtotta övezet rom romos épület törmelék
A man stands among damaged buildings after a strong earthquake hit central Italy, in Amatrice on August 24, 2016. A powerful 6.2-magnitude earthquake devastated mountain villages in central Italy on August 24, 2016, left 38 people dead and the total is likely to rise, the country's civil protection unit said in the first official death toll. Scores of buildings were reduced to dusty piles of masonry in communities close to the epicentre of the pre-dawn quake in a remote area straddling the regions of Umbria, Marche and Lazio. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Vágólapra másolva!
Bűnvádi eljárást indított az olasz főügyészség illetékes járási osztálya a szerdai, olaszországi földrengés következményeinek ügyében. A La Repubblica című olasz napilap szombati számában megjelent cikk szerint 115 épület összeomlása részleteinek feltárására indult a nyomozás. 
Vágólapra másolva!

"Ez nem csak a sorscsapás bűne" – idézte a napilap Rieti város ügyészét, Giuseppe Saievát. Az ügyész konkrét gyanúsítottakat nem nevezett meg, de felsorolta, milyen épületek ügyében kell a nyomozást lefolytatni. Így a 2012-ben átépített általános iskola, a polgármesteri hivatal beomlott épülete, a háromszor restaurált harangtorony ügyében, de megemlítette a régi falazatú házak cementgerendáit, és azt is mondta, hogy az építőanyagokban több lehetett a homok, mint a cement.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Miközben a romok alatt tovább kutatnak esetleges túlélők után, bekérik minden egyes épület részletes dokumentációját, a felújításra vonatkozó szerződéseket, engedélyezési aktákat, az ingatlanok tervrajzait, a versenytárgyalások jegyzőkönyveit, az építtetők, az építésvezetők és a vállalkozók listáit. "A földrajztudósok már régen fokozottan földrengésveszélyesnek minősítették az övezetet" – emlékeztetett az ügyész.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A 6,2-es erősségű földrengés szerdán sújtott le Olaszország középső részére, az Appenninek térségére, a katasztrófa áldozatainak száma szombat délre 290-re emelkedett.