Soltész: Az emlékezés mellett cselekedni is kell

Erdő Péter
Mohács, 2016. augusztus 28. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából tartott szentmisén a Fő terén 2016. augusztus 28-án. Jobbra a Szent Jobb nemzeti ereklye. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Az emlékezés mellett a cselekvés fontosságát hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából vasárnap tartott ünnepségen.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós Mohácson több száz ember előtt azt mondta: önzés, rövidlátás, árulás és "cselekvőképtelen európai vezetők" miatt kellett 490 évvel ezelőtt elpusztulnia mintegy 15 ezer magyarnak, és miattuk vonulhatott be 1526 szeptemberében Budára a török.

Az államtitkár az azt megelőző török terjeszkedés fordulópontjára, Konstantinápoly elestére térve kijelentette: Európa egyik fele nem figyelt a másik segélykiáltására, a törökkel szövetkező I. Ferenc francia király pedig árulást követett el, hogy hatalma helyreálljon, gyarapodjon.

"Nem hasonló időket élünk ma is?" - tette fel a kérdést a migrációs válságra utalva.

Soltész Miklós szerint

a nyugati hatalmak gazdasági törekvései, "demokrácia- és fegyverexportja" az oka "a mostani szörnyű időszaknak",

a népvándorlás, a migráció ennek már csak súlyos következménye.

Úgy fogalmazott: "Ha tiszteljük az áldozatokat, (.) ha a haza megmentéséért vállalt haláluk fontos számunkra, akkor az emlékezés mellett cselekednünk is kell."

Soltész Miklós államtitkár koszorút helyez el II. Lajos király szobránál Forrás: MTI/Sóki Tamás

Hozzátette: miközben tiszteletben tartjuk mások kultúráját, vallási törekvéseit, "meg kell erősítenünk kereszténységünket", és össze kell fogni Kelet-Közép-Európa nemzeteivel.

Azt hangsúlyozta, hogy Magyarország jogosan várja el határai tiszteletben tartását, és a határokat meg is védi, ha szükséges.

Soltész Miklós szerint szolidárisnak kell lenni a beteg, elesett migránsokkal, de "nem lehetünk szolidárisak azokkal, akik kopogtatás helyett berúgják otthonaink ajtajait, fenyegetik nemzeteinket, törvényeinket, hitünket semmibe veszik".


- jelentette ki az államtitkár.

Erdő Péter bíboros és a Szent Jobb Forrás: MTI/Sóki Tamás

A megemlékezés keretében vasárnap egy napra Mohácsra érkezett a Szent Jobb, Szent István király mumifikálódott jobb keze, a magyarság nemzeti ereklyéje. A Széchenyi téri szabadtéri oltárnál Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Udvardy György pécsi megyés püspökkel és az egyházmegye papságával mutatott be szentmisét.