Estére befut a hidegfront

ősz nő szél időjárás esőkabát kabát haj
Woman with windswept hair, Sudurland, Iceland
Vágólapra másolva!
Nyugat felől érkezik és enyhe lesz a hidegfront, nem kell a tíz nappal ezelőtti lehűlésre számítani. Győr-Moson-Sopron és Vas megyére ugyanakkor elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések szerint a déli óráktól előbb északnyugaton, majd a Dunántúlon egyre nagyobb területen lehet zápor, zivatar, a csapadék estig várhatóan a Nagykanizsa–Budapest vonalig ér el. Bizonyos területeken nagyon meleg lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 34 fok között várható, az alacsonyabb értékek északnyugaton lesznek.

Késő este jellemzően 20, 21 fok körüli értékeket mérhetünk.

Enyhe hidegfront közelít Forrás: Cultura Creative/Oscar Bjarnason

Migrén, álmosságérzés, görcsök

A hidegfront miatt a nyugati országrészben élők közül többen panaszkodhatnak fejfájásra, migrénre. A reflexidő megnyúlhat, tartós álmosságérzés is jelentkezhet.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik,

emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ezzel függ össze az is, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

Hétvégére visszatér a strandidő

Kedden gyakran lesz gomolyfelhős az ég. Eleinte inkább csak délnyugaton és északkeleten, délután már a középső tájakon várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél nagy területen erősödik meg, sőt zivatarokban viharos erejű széllökések lehetnek. Némi felfrissülés valószínű: északnyugaton csak 25, máshol még 30 fok körüli értékek várhatók.

Szerdán mindenhol csökken a felhőzet, naposra fordul az idő. Csapadék már sehol sem valószínű. Élénk lesz az északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 30 fok között lesz.

Csütörtökön és pénteken ragyogó napsütés ígérkezik, eső nem várható. Újra erősödik a nappali felmelegedés, több helyen visszatérhet a hőség 30 fok körüli maximumokkal.