Londonban, Gyurcsánnyal kampányol a DK

Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Saját, a többi ellenzéki párttól független - de üzenetében az MSZP-ével és másokéval azonos - ellenkampányt indít a Demokratikus Koalíció, melynek lényege, hogy a kormány mozgósító kampányával ellentétben távolmaradásra buzdítsa híveit az október 2-i kvótareferendumon. 
Vágólapra másolva!

Önálló, egyhónapos népszavazási kampányra készül a Demokratikus Koalíció (DK) szeptember 2-től: arra buzdítanak, hogy a szavazók maradjanak távol az október 2-i referendumtól. Erre bíztatja saját szimpatizánsait az MSZP és az Együtt is, közös ellenzéki kampány mégsem lesz.

Százezer plakátot raknak ki

A Gyurcsány Ferenc vezette DK azt mondja, tízmillió forintból gazdálkodik, amelyből 500 óriásplakátot és százezer kisebb plakátot helyeznek ki, miközben Facebook-kampányt is indítanak, valamint utcai kitelepülésekre, több nagy rendezvényre és országjárásra is készülnek.

A párt ügyvezető alelnöke szerint október 2-án "EU-ellenes álnépszavazást" tartanak, amelynek az az egyetlen célja, hogy felhatalmazást adjon a kormánynak az unióból való kilépésre. Molnár Csaba szerint ezért aki távol marad, az az ország uniós tagságára szavaz.

Gyurcsány Ferenc Londonban kampányol majd a kormány kvótareferenduma ellen Fotó: M. Schmidt János - Origo

A kampánynyitó rendezvényt szeptember elején tartják, később pedig Gyurcsány Ferenc pártelnökkel Londonban tartanak kampányrendezvényt.

Október 1-én élőlánccal akarja a DK körbevenni a Parlamentet, a referendum napján, október 2-re pedig egy "meglepetés rendezvényt" tartanak.

A DK vezető politikusai is országjárásra indulnak, nem lesz olyan választókerület, ahol nem jelennek meg - mondta Molnár.

Szeptember elsején kezd az MSZP

Várhatóan szeptember 1-jén kezdi meg a kvótareferendummal kapcsolatos saját kampányát az MSZP. Mint arról az Origo is beszámolt, Molnár Gyula pártelnök korábban arról beszélt, hogy a szocialisták is arra buzdítják a választókat és a híveiket, hogy ne vegyenek részt a voksoláson. A szocialisták egyébként szándékosan nem használják a bojkott szót kampányukban, hiszen bár híveiket távolmaradásra szólítják, a népszavazás intézményét - mint a demokrácia egyik fontos eszközét - elfogadják, sőt részt akarnak venni a voksolás ellenőrzésében, így a szavazatszámláló és a választási bizottságok munkájában is.