A magyarok többsége támogatja a budapesti paralimpiát

orosz parasportoók paralimpia
TO GO WITH AFP STORY BY GABRIELLE TETRAULT-FARBER Members of Russia's Paralympic national team, swim during a training session in the town of Ruza, 100 km west of Moscow, on August 18, 2016. Russian Paralympic hopeful Alexander Makarov, a 19-year-old backstroke specialist, churns through 50 laps during his morning training session outside Moscow, preparing for Games he might have to watch from home. The International Paralympic Committee's decision this month to suspend Russia over evidence of state-sponsored doping has threatened to further tarnish the country's drug-tainted reputation and see all its Paralympians sidelined from Rio. / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV / TO GO WITH AFP STORY BY GABRIELLE TETRAULT-FARBER
Vágólapra másolva!
Erőforrásként kell tekinteni Magyarországnak a fogyatékos emberekre, és ki kell használni a bennük rejlő lehetőségeket – többek között ezt hangsúlyozták a felszólalók az Esély és akarat - A parasport kitörési lehetőségei – című Századvég által szervezett budapesti konferencián. A megkérdezettek túlnyomó többsége támogatja, hogy Magyarország rendezzen paralimpiai játékokat.
Vágólapra másolva!

Minden eszközzel támogatnia kell a kormánynak azokat a kezdeményezéseket, amik a fogyatékkal élő emberek társadalmi integrációját segítik elő – mondta Czibere Károly. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint

a sport képes a teljes élet lehetőségét biztosítani

a fogyatékos embereknek. Meg kellene haladnia a társadalomban azt a képzetet, hogy a fogyatékossághoz a hiányt társítjuk, ehelyett erőforrásként kellene tekinteni ezekre az emberekre.

Czibere Károly szerint nincsen külön fogyatékos társadalom Forrás: Árvai Károly/kormany.hu

Lehetőségek

Ezt csak akkor érhető el, ha minden embernek van olyan élménye, hogy mit jelent a fogyatékos ember közelsége – mondta a politikus. A társadalom életszemlélete sokkal egészségesebb lenne, ha mindenkinek lenne ilyen élménye. A parasportolók sikerei megadhatják mindenkinek ezt az élményt – tette hozzá. A fogyatékosok emberek ügye nemcsak a szociális területeket érintik a kormányzatban, hanem majdnem az összes kormányzati területet.

Sok olyan kérdésben tudunk áttörést elérni a fogyatékosügyi tárcaközi bizottság munkájával, ami sokakat bosszantottak korábban. Az államtitkár szerint olyan fejlesztéseket kell indítani, amelyeket széles konszenzus övez. Így többek között a parasportolók a korábbiakhoz képest sokkal több lehetőséget kapnak.

Czibere: Sokat segített a fogyatékosügyi tárcaközi bizottság Forrás: Árvai Károly/kormany.hu

Többletforrásokat kapnak majd a fogyatékosok számára bentlakásos intézményeket üzemeltető civil szervezetek is – mondta Czibere Károly. Valljuk, hogy

egyetlen közös társadalom van Magyarországon,

így nincsen nem fogyatékos és fogyatékos társadalom. Egyre több lehetőséget kell adni az integrált sportolásra, mivel mi egy csapatban játszunk – mondta az államtitkár.

Kétharmad fölött

A paralimpiába való befektetés a szociális érzékenység és a városi infrastruktúra fejlesztése révén járulhat hozzá a gazdasági életminőség javulásához – erről már György László, a Századvég Gazdaságkutató munkatársa beszélt. A szakember példaként említette, hogy minél többet költ az állam akadálymentesítésre, annak arányában nőnek a turisztikai bevételek. Londonban a paralimpia idejére például a buszmegállók 67 százalékát akadálymentesítették.

43 parasportoló képviseli a magyar színeket Rióban Forrás: AFP/Jewel Samad

A magyar társadalom többsége közepesen elégedett saját lakókörnyezetének az akadálymentesítésével, de a további beruházások szerintük javítanák a lakókörnyezet életminőségét. Az emberek többsége követi a paralimpiai versenyeket, és több mint

75 százalék támogatja, hogy Budapest 2024-ben paralimpiai játékokat rendezzen –

ismertette a Századvég kutatási eredményeit György László.

Saját hátrányukat győzték le

43 parasportoló vívta ki a jogot, hogy Rióban képviselje Magyarországot, és bizonyítsa be, hogy a magyar parasportban mennyi erő, és lehetőség van – mondta Szabó László. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a parasportolókban rejlő lehetőségeket arra kell felhasználni, hogy egy szolidárisabb Magyarország jöjjön létre. Bizonyítani kell, hogy az a közel 700 ezer fogyatékos, aki közöttünk él, azok erőforrást jelentenek, és előrébb vihetik a magyar nemzetet – tette hozzá.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a parasportolók segíthetnek egy szolidárisabb Magyarország létrejöttében Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Barthel-Ruzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy korábban is olyan értékek mellett álltak ki, amik az egész ország számára fontosak. Most egy kiemelt jelentőségű ügy mellett köteleződnek el. Példaként kell mindenki számára állítani a parasportolókat, akik saját hátrányukat győzték le – mondta Barthel-Ruzsa Zsolt. Minden eszközzel hozzá fog járulni a Századvég, hogy minél gyorsabb megtörténjen a fogyatékos emberek minél tejesebb társadalmi integrációja.

Egyre több fogyatékos dolgozik

Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója szerint a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia megrendezése olyan nemzetstratégiai döntés és egyben jövőbeni befektetés lenne, amelynek pozitív hatásai most még nem is látszanak.

Szekeres Pál paralimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes vívó, sportvezető azt hangsúlyozta, hogy elképesztő változásokat tapasztalt a korábban olimpiát rendező városokban, amelyek nemcsak szebbek, látványosabbak, hanem jelentősen akadálymentesebbek is lettek, mint előtte. Megemlítette azt is, hogy a magyarországi

fogyatékos emberek foglalkoztatottsága a korábbi 10 százalékról 24 százalékra emelkedett,

de mivel így is rengeteg a betöltetlen állás, arra kérte a cégvezetőket, ne rehabilitációs hozzájárulást fizessenek, hanem inkább sorstársait alkalmazzák.

A konferencia végén bemutatták a magyar paralimpiai csapat riói forma- és sportruházatát. A versenyzők szerint előnyös, hogy a tervezéskor különböző specialitásokat - például művégtag, tolószék - is figyelembe vettek.