Vita a kvótareferendumról

Budapest, 2016. augusztus 3. A kvótareferendum magyarországi szavazásra készült szavazólapjának mintája a Nemzeti Választási Iroda fővárosi székházában 2016. augusztus 3-án. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezen a napon jóváhagyta az októberi népszavazás szavazólapjainak mintáit. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Fidesz komoly közjogi következményekről, az ellenzék felesleges népszavazásról beszélt az október 2-i kvótareferendum kapcsán. Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető azt mondta, a népszavazás nem az EU-tagság ellen irányul. Molnár Gyula MSZP-elnök szerint a referendum felesleges, még ha ők maguk sem támogatják a kötelező betelepítési kvótát.
Vágólapra másolva!

Az október 2-ai kvótareferendum teljesen helyénvaló, fontos kérdésben kéri ki a választók véleményét, és komoly közjogi következménnyel jár - mondta Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője arra reagált, hogy Molnár Gyula, az MSZP elnöke feleslegesnek nevezte a népszavazást.

Kósa: fontos döntés, következménnyel

Kósa Lajos szerint van közjogi relevanciája a referendumnak, mert ha a választók elutasítják a kényszerbetelepítés lehetőségét, akkor azt az Európai Unió nem hajthatja végre, csak a magyar parlament hozzájárulásával.

Kósa Lajos szerint a kvótareferendum fontos kérdés, és van is közjogi relevanciája Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A frakcióvezető jelezte, hogy a kormány népszavazási kezdeményezése nem irányul Magyarország európai uniós tagsága ellen.

A Fidesz-frakció elkötelezett a magyar EU-tagság mellett

- jelentette ki. Hozzátette, az más kérdés, hogy Magyarország nem minden uniós intézkedéssel ért egyet.

Az MSZP sem támogatja a betelepítést

Molnár Gyula előzőleg, brüsszeli látogatása alkalmával arról beszélt, hogy az MSZP nem támogatja az uniós kötelező betelepítési kvótát, az erről szóló október 2-i magyarországi népszavazás viszont felesleges, annak szerinte nem lesz semmilyen jogi következménye.

Molnár Gyula szerint az MSZP sem támogatja a kötelező betelepítési kvótát Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Úgy gondoljuk, hogy

hanem inkább abból a szempontból, hogy sokkal több lehetőséget kapjanak a tagállamok és több lehetőséget kapjanak a megválasztott képviselők" - jelentette ki.

Más szempontból nézték

Molnár Gyula Brüsszelben tárgyalt Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, az Európai Bizottság egyik alelnökével, két biztosával, valamint Gianni Pittellával, a szociáldemokrata EP-képviselőcsoport vezetőjével és a frakció több más tagjával.

Molnár Gyula és Martin Schulz brüsszeli tárgyalásán a migránsválság is téma volt Forrás: Origo

Molnár Gyula arról is beszélt, hogy a következő hetekben

az MSZP be fogja mutatni, milyen Európában gondolkoznak és azt, hogy "milyen kérdéseket fed el a migránsüggyel a kormány".

Schulz: az EU-nak erős Magyarországra van szüksége

"Az Európai Uniónak egy erős Magyarországra van szüksége, Magyarországnak pedig egy erős Európai Unió az érdeke. Úgy gondolom, hogy Molnár Gyula egy olyan erős és fontos partner, akivel az Unió jövőjét közösen alakítani tudjuk majd" - mondta Martin Schulz, miután az MSZP vezetőjével tárgyalt. Az MSZP közleménye szerint Molnár Gyula a tanácskozás után arról beszélt, hogy a Fidesz egy dologban már bizonyosan elveszítette a kétharmadát: a korábban vallott „magyar, európai és keresztény" hármasból sem az európai, sem a keresztény értékeket nem követi. Molnár azt is jelezte, hogy egyetértés volt a magyar szocialisták és az Európai Parlament elnöke között abban, hogy az EU jelen formájában érdemi reformra szorul, de progresszív és valós megoldásokra, nem pedig az európai közösséget szétverni szándékozó, orbáni kamujavaslatokra. Az MSZP tárgyalódelegációban a pártelnök mellett helyet kapott Ujhelyi István és Szanyi Tibor EP-képviselők, Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja nőszervezetének elnöke és Szabó Vilmos, az MSZP nemzetközi titkára.

Az MSZP-elnök brüsszeli megbeszéléseit Kósa Lajos úgy kommentálta: a pártelnök azokkal a szocialista EU-vezetőkkel találkozott, akik messzemenőkig támogatták a migránsáradatot. Hozzátette: Brüsszel politikája elhibázott, a bevándorlást nem fékezni kell, hanem megállítani.