Már nyomtatják az októberi népszavazás szavazólapjait

Pálffy Ilona Éva, népszavazás, szavazólap, ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. fővárosi nyomda
Budapest, 2016. augusztus 31. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője bemutatja az október 2-ai országos népszavazás szavazólapjait az ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. fővárosi nyomdájában tartott sajtóbejáráson 2016. augusztus 31-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A budapesti ANY Biztonsági Nyomdában készülnek az ívek, szigorú biztonsági intézkedések mellett. A szavazólapokat többféle biztonsági jellel védik.
Vágólapra másolva!

A kőbányai nyomda géptermeiben és csomagolócsarnokaiban endezett sajtóbejáráson Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője elmondta, hogy az A5 méretű szavazólapokat többféle biztonsági jellel védik.

Az október 2-ai országos népszavazás szavazólapjait nyomtatják az ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. fővárosi nyomdájában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szabad szemmel látható biztonsági elem:

  • az alnyomatos papír. Ez a fény felé fordítva a szőnyegszerűen elhelyezett Magyarország-címert mutatja,
  • a Magyarország körvonalát - és benne a 2016-os számot mutató - mutató riccelés, perforálás,

a szavazatok elhelyezésére szolgáló körök zöldek.

Jelenleg jelenleg 8 millió 7 ezer 779 magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár és 264 810 határon túli szerepel a névjegyzékben.

Kétféle szavazólap készül: a magyarországi illetve a levélben szavazáshoz szükséges.

Előbbiből 7,905 milliót, a határon túli választópolgárok levélben szavazásához pedig további 265 ezret nyomtatnak. A levélben szavazás szavazólapján - ellentétben a magyarországi szavazás szavazólapjával - nincs pecséthely, azok pecsét nélkül is érvényesek lesznek. Helyette a szavazólap a "levélben szavazás szavazólapja" feliratot tartalmazza.

Már a héten megérkezhetnek az első levélszavazatok

Hétfőn kezdődött a magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli szavazók levélcsomagjának kézbesítése. Az Nemzeti Választási Iroda 221 ezer levélcsomagot küldött ki előbb Romániába, majd a többi európai országba és végül a tengerentúlra. Több mint kétezren - főleg a Felvidéken és Kárpátalján - magyarországi értesítési címet adtak meg, így nekik ide postázták a levélcsomagokat.

A 2014-es országgyűlési választásokon azt tapasztalták, hogy már a postázás hetében érkeztek vissza levélszavazatok, erre számítanak most is - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke. A visszaérkezett levélszavazatokat tárolják, amíg nem lehet elkezdeni a feldolgozásukat.

Negyvenezer olyan levélcsomag van, amit személyesen kívánnak átvenni a határon túli választópolgárok a 12 kijelölt külképviselet egyikén. Ide hamarosan ugyancsak eljuttatják a levélcsomagokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével. A csomagokat azonban csak szeptember 19-étől lehet átvenni személyesen a külképviseleteken.

A levélszavazatokat fel lehet adni postán külföldről vagy Magyarországról, térítésmentesen. A szavazatokat le lehet adni szeptember 19-étől hétköznaponként a külképviseleteken, valamint a szavazás napján a magyarországi egyéni választókerületi székhelyeken is.

A kvótareferendum magyarországi szavazásra készült szavazólapjának mintája Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Most kevesebbe kerülnek a szavazólapok

A belföldi szavazólapok nyomtatásának nettó összköltsége 119 365 500 forint, vagyis egy szavazólap előállításának költsége 15,1 forint. Ez olcsóbb, mint a 2014-es önkormányzati választás idején, akkor ugyanis 17 forint volt egy szavazólap költsége, az országgyűlési választásnál pedig 23 forint.

Lecserélik a papírurnákat

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy a népszavazásnál elkezdik lecserélni a korábban használatos, sérülékeny papírurnákat.

Októberben minden szavazókörben lesz egy nagy és egy kis műanyag urna.

Ezek szürkék, plombával záródnak, 42x42 centiméter az alapjuk, a kisebb 40 centiméter magas, a nagyobb 85 centiméteres. A nagyobb urnába legalább ezer, a népszavazáson használt borítékot lehet elhelyezni. Az urnák színe azért szürke - és nem a külképviseleti voksolásnál megszokott átlátszó - mert a magyarországi voksolásnál nem kötelező a szavazólapot borítékba tenni. A nagyobb urna nettó 17 500 forintba került, a kisebb 9 ezerbe.

Ilyen műanyagokra cserélik le a sérülékeny papírurnákat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A határon túliak szavazására szolgáló szavazólapokat már kinyomtatta a nyomda, jelenleg a magyarországi szavazás szavazólapjait készítik.

A magyarországi szavazólapok kiszállítása szeptember 20-a után kezdődik,

de ezt megelőzi a papír- és műanyag urnák kiszállítása.

Hűtőmágnes az elsőknek

Október 2-án 3177 település 10 331 szavazókörében kezdődik meg a voksolás. Az először szavazók ebben az évben hűtőmágnest kapnak ajánékba.

Az október 2-ai országos népszavazás szavazólapjait ellenőrzik a nyomdában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az október 2-i országos népszavazáson azok a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, akik élni szeretnének szavazati jogukkal, akkor szavazhatnak, ha szeptember 17-én 16 óráig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Annak, aki a 2014-es országgyűlési választások előtt, vagy azóta regisztrált, nem kell újra kérnie a regisztrációt.