17 gyereket öltek meg Magyarországon nyolc hónap alatt

Vágólapra másolva!
Idén eddig 17 gyerekgyilkossági ügyben indult nyomozás; ez annyi eset, mint tavaly egész évben – írja az ORFK által közölt adatokra hivatkozva csütörtöki számában a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet adatai szerint Magyarországon évente átlagosan harminc gyermek hal meg bántalmazás miatt, illetve azért, mert szüleik súlyosan elhanyagolják őket; a lap arról ír, hogy a gyerekek elleni erőszakos bűncselekmények listáját a kiskorúak veszélyeztetése vezeti, azonban nem sokkal kevesebb a testi sértés sem. Előbbiből tavaly 972, idén pedig 559 ügy zárult le.

Testi sértéses esetekből – azaz amikor fizikailag bántalmaznak egy gyereket – 2015-ben 854, ebben az évben pedig 430 lezárt ügye volt a rendőrségnek. A hatóság adatai szerint az említett két bűncselekménytípuson túl minden hónapban előfordul legalább egy kényszerítés, és ennél is több esetben a személyi szabadság megsértése, valamint a zsarolás.

A rendőrség tájékoztatása szerint csak ebben az évben eddig 105, tizennégy évesnél fiatalabb gyermek elleni szexuális erőszak miatt indult eljárást zártak le. Tavaly 150 ilyen eset történt.