Házi őrizetből üzent a 13 évre ítélt Budaházy

Budaházy György
Budapest, 2016. augusztus 30. Budaházy György az ellene és tizenhat társa ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án. A bíróság elsőfokú ítéletében tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A terrorcselekmények vádjával a napokban nem jogerősen 13 év fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György a házi őrizetből üzent a nyilvánosságnak. Úgy érzi, legfeljebb kisebb értékű rongálás írható a számlájára, nem érti, miért kapott 13 évet. 
Vágólapra másolva!

Közleményben tudatta a nyilvánossággal a minap mások mellett terrorcselekménnyel vádolt és emiatt nem jogerősen 13 év fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György, hogy

az ítélet indoklását "felületesnek" tartja, és szerinte "kisebb értékű rongálásokról" van csupán szó

ebben az ügyben, nem terrorcselekményekről.

Budaházy Györgyöt és 16 társát más mellett terrorcselekmények elkövetésével vádolják Forrás: MTI/Mohai Balázs

Mint arról az Origo is beszámolt, kedden rendőröknek kellett eltávolítaniuk a Fővárosi Törvényszék tárgyalóterméből Budaházy feldühödött híveit, miután a bírói tanács kihirdette az ítéletet.

A vád szerint az általa vezetett szervezet, a Magyarok Nyilai a felelős a 2000-es években több MSZP- és SZDSZ-iroda, illetve képviselők otthonai ellen elkövetett Molotov-koktélos támadásért.

Reagálásában Budaházy jelezte, hogy

az ő és társai védekezése több volt annál, mint hogy a vád törvényességét vitatták,

mert "voltak cáfoló tanúink, dokumentumaink és a valóság tényeivel való vádirati ellentmondások is, mégis ezek értékelése semmilyen szinten nem történt meg".

Budaházy az ítélethirdetés után - 13 év fegyházbüntetést kapott nem jogerősen Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hozzátette: számára az sem derült ki az ítélet indoklásából, hogy pontosan miben találták bűnösnek.

- állapította meg Budaházy.

Rendőröknek kellett eltávolítaniuk a tárgyalóteremből Budaházy feldühödött híveit Forrás: MTI/Mohai Balázs

"Az, hogy ma nekem kell szembesülnöm ezzel a fenyegető helyzettel, és nem a Gyurcsány-rezsim által elkövetett terror felelőseinek, jól rámutat, hová vezetett a rendszerváltás óta folyó mutyipolitizálás, a rendre beígért elszámoltatások elmaradása" - írta.

Budaházyt társtettesként elkövetett terrorcselekmény, felbujtóként testi sértés és kényszerítés bűntettében találták bűnösnek, mindezt bűnszervezetben elkövetve. Az ítélet szerint az általa vezetett szervezet, a Magyarok Nyilai a felelős a 2000-es években több MSZP- és SZDSZ-iroda, illetve képviselők otthonai ellen elkövetett Molotov-koktélos támadásokért.