Varga Mihály: Nő a gazdaság, de csökken az adósság is

Varga Mihály pénzügyminiszter
Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Növekedési pályáról, gazdasági sikerekről és csökkenő adósságról beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy egyetemi tanévnyitón, ahol a hallgatók segítségét kérte a modern kor kihívásainak megválaszolásához. Szerinte ugyanis a digitalizáció miatt a munkahelyek tíz százaléka is megszűnhet.
Vágólapra másolva!

A felsőoktatásnak képesnek kell lennie alkalmazkodni a változó világhoz, egyszerre kell alkalmazkodnia a munkaerőpiaci, gazdasági igényekhez és a kutatás-fejlesztés, innováció kihívásaihoz - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 235. tanévnyitó ünnepségén.

Itt a negyedik ipari forradalom

A tárcavezető szerint az elmúlt évek magyar gazdasági sikerei kellettek ahhoz, hogy a gazdaság eredményesen vehessen részt a negyedik ipari forradalomnak nevezett új korszakban.

Varga Mihály kijelentette: hat éve Magyarország egy lefelé tartó spirálban volt, de azóta a gazdaság nő,

és az ország visszatért arra a közép-európai növekedési pályára, ahol korábban volt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter új kihívásokról beszélt Fotó: M. Schmidt János - Origo

Nem a hitelfelvétel táplálja a gazdasági növekedést, hanem úgy sikerült elérni a növekedést, hogy közben törlesztettük az adósságállományunkat - magyarázta. Hozzátette: mindemellett 26 éve nem dolgoztak az országban annyian, mint most. Varga kiemelte: alacsony az infláció, emelkedik a minimálbér és az átlagbér, javulnak a megélhetés körülményei.

Van veszélye a digitalizációnak

A tárcavezető szerint, ha a magyar gazdaság átáll a digitalizációra, a munkahelyek tíz százaléka szűnhet meg, és erre fel kell készülni, számolni kell a következményekkel. A kihívás és a feladat a hozzáadott érték növelése a következő években - mondta, arra kérve a hallgatókat, hogy legyenek partnerek a válaszok megtalálásában a kihívásokra.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 235. tanéve kezdődik Forrás: MTI/Róka László

A tanévnyitón felszólalt Habsburg György főherceg, az egyetem elődintézményének létrehozását kezdeményező József nádor leszármazottja, valamint

Józsa János, az egyetem rektora, aki hangsúlyozta: az intézmény a hazai műszaki felsőoktatás zászlóshajója,

felelősséggel látja el küldetését, továbbá a világon mindenhol elismerik és keresik az itt végzetteket.