Heller: Menedékjogot adni és embereket letelepíteni, két különböző kérdés

bölcsészet beszélgetés
Heller Ágnes filozófus A bölcsészettudományok hasznáról című kerekasztal-beszélgetésen a Magyar Tudományos Akadémia épületében
Vágólapra másolva!
A bevándorlásról, a terrorizmusról és a nemzetállamokról is nyilatkozott a 888.hu-nak Heller Ágnes filozófus. 
Vágólapra másolva!

Nem arról van szó, hogy ki telepszik itt le, hanem hogy kinek adunk menedékjogot. Menedékjogot adni és embereket letelepíteni az két különböző kérdés – mondta a 888.hu-nak Heller Ágnes. A filozófus szerint az első kérdés úgy merül fel, hogy adunk-e azoknak menedékjogot, akik háborús világból jönnek, akik nem tudják, hogy a saját életük, a gyerekük élete biztonságban van-e.

„A betelepítés más kérdés”

Ebben az esetben azt mondom, menedékjogot kell adni az embereknek. Ez az, ami a humánumból és a Biblia értékeiből egyaránt következik.

Itt Ferenc pápának teljesen igazat adok.

De az, hogy menedékjogot adunk, nem jelenti azt, hogy betelepedhetnek nálunk emberek. Az egy teljesen más kérdés – mondta Heller.

Heller Ágnes filozófus szerint Európa demográfiai problémáit nem lehet bevándorlással megoldani Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Azt hiszem, hogy a betelepülés problémákkal jár, mert a nemzetállamokba nagyon nehéz integrálódni. Nagyon sok kell ahhoz, hogy egy integráció sikeresen valósuljon meg – vélekedett Heller.

„Nem hiszem, hogy Európa demográfiai kérdései ezzel megoldhatóak,

bár érvelnek így az integráció mellett.”

Heller: Mindig lesz terrorizmus

Heller arról is beszélt, hogy a terroristák mind észak-afrikai arabok, kivétel nélkül. Én nem láttam egyetlen muszlim terroristát sem Európában, aki Indonéziából vagy akár Bangladesből jött volna. Pedig azért ott van elég sok konfliktus. Kik molesztálták Kölnben a hölgyeket? Ezek mind észak-afrikai arabok voltak – tette hozzá.

Heller szerint mindig lesznek terroristák, akármit csinálunk.

Ha a fejünk tetejére állunk, akkor is lesznek terroristák.

Kivédhetjük az aktuális terrortámadásokat, kivédhetjük az aktuális terroristákat, de teljes biztonságban nem lehetünk a terrorizmus elől. Sajnos szomorú, de ezt ki kell jelenteni – mondta a filozófus.